Skocz do zawartości

Interfejs Viaken + INPA nabroili

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem czasem problemy z gasnącym silnikiem więc zakupiłem na allegro "Interfejs BMW e39 e46 e60 e90 USB 1996-06 INPA PL" http://www.allegro.pl/show_item.php?item=2501723076

Po kilku próbach znalazłem INPA która miała mój model i silnik oraz działała - INPA_9.0.7_EDIABAS_6.4.3

Wszystko super odczytałem błędy i skasowałem dotyczyły sondy lambda, obejrzałem wartości czytane na bieżąco itp.

Rozłączyłem się, chcę odpalić samochód a tu zonk, kręci i nie odpala.

Jeszcze raz się połączyłem INPA czytam wartości bieżące kręcąc rozrusznikiem - nie zmienia się prędkość obrotowa silnika, pomyślałem zbieg okoliczności - padł czujnik położenia wału. Zamówiłem oryginał w sklepie, wymieniłem i nadal to samo. Kręci, nie odpala i nie widzi prędkości obrotowej silnika.

Nie mam bladego pojęcia jak to dalej ugryźć i chyba czeka mnie laweta do serwisu bo skrzynia w automacie.

Mam nieodparte wrażenie że to interfejs lub oprogramowanie coś nabroiło w komputerze, czy ktoś z forumowiczów też miał podobny problem?

Opublikowano
A odczytaj błędy inpa i wrzuć tu, bo podejrzewam już co TY nabroiłeś :) żaden serwis wyluzuj, skąd jesteś?
Opublikowano
  • Autor

Inpa nie pokazuje żadnych błędów więc powinno być wszystko ok, ale skoro nie chce odpalić to coś jednak nie działa.

Wczoraj już się wkur.. i wstawiłem samochód do rzeźników z Gdańska Oliwy którzy siedzą tylko w bm-kach, zobaczymy co zdiagnozują bo mi już ręce opadły.

Opublikowano
Niepotrzebnie, teraz mogą Cie przyciąć ładnie i naopowiadać co to nie było zrobione...
Opublikowano
  • Autor

Po prostu mam "nóż na gardle" bo na poniedziałek muszę mieć sprawne autko, dam znać co wymodzili...

edytowałem żeby nie śmiecić...

Auto już odpalili, teraz sobie szydzą ze mnie i na razie nie chcą powiedzieć co zbroiłem cyt. "jak ma się IMPE to trzeba umieć z niej korzystać"

Dodatkowo stwierdzili odmę do wymiany, wiec do jutra jeszcze u nich zostanie, no i na razie nie rozwiązali jeszcze problemu z gaśnięciem silnika podczas toczenia się samochodu przy dojeździe do skrzyżowania lub skręcaniu na skrzyżowaniu - jest to dla mnie strasznie upierdliwe z uwagi na automatyczną skrzynię.

Opublikowano
A bawiłeś się w INPA klawiszami shift + F6??
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Zapewne synchro CAS-DDE zostało przerwane, lub włączył tryb transportowy/serwisowy

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
Zapewne synchro CAS-DDE zostało przerwane, lub włączył tryb transportowy/serwisowy

:cool2:

Opublikowano
  • Moderatorzy
Inpa nie pokazuje żadnych błędów więc powinno być wszystko ok, ale skoro nie chce odpalić to coś jednak nie działa.

Wczoraj już się wkur.. i wstawiłem samochód do rzeźników z Gdańska Oliwy którzy siedzą tylko w bm-kach, zobaczymy co zdiagnozują bo mi już ręce opadły.

A gdybyś miał w podpisie że jesteś z 3City to bym pomógł...

Opublikowano
  • Autor

Naprawione

Panowie stwierdzili że immobilizer się zwiesił i musieli go zsynchronizować - mam nadzieję że nie przekręciłem.

Dodatkowo odma była trafiona - jeszcze oryginał.

W przyszłym tygodniu mam długą trasę więc sprawdzę czy upierdliwe gaśnięcie silnika ustało, puki co jest ok.

synchro CAS-DDE zostało przerwane, lub włączył tryb transportowy/serwisowy - proszę o pomoc co na przyszłość muszę zrobić w IMPA żeby naprawić te problemy

Opublikowano
Panowie stwierdzili że immobilizer się zwiesił i musieli go zsynchronizować - mam nadzieję że nie przekręciłem.
bawiłeś się w INPA klawiszami shift + F6??
Opublikowano
  • Autor

Bawiłem się wszystkimi funkcjami w IMPA bo myślałem że to tylko program diagnostyczny i nic prócz kasowania błędów czy adaptacji nie robi, a jeśli coś już napsuje to ujawni się to przy odczycie błędów.

Nie wiem tylko do tej pory czy to co się narozrabia w IMPA można również w INPA naprawić bo panowie z warsztatu twierdzili że musieli to zrobić innym interfejsem.