Skocz do zawartości

CZUJNIK OBROTÓW WAŁU KORBOWEGO - GDZIE????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Sytuacja wygląda następująco: rozbierałem silnik i pewnego dnia zauważyłem kabelek zakończony kółkiem z otworem w środku nie pamiętam żebym coś takiego demontował więc odczytałem numer znajdujący się na tymże czymś i zasięgnąłem rady wszechwiedzącego (google) dowiedziałem się że jest to czujnik obrotów wału korbowego (NIE MYLIĆ Z CZUJNIKIEM POŁOŻENIA WAŁU) ale nadal nie mam pojęcia gdzie powinien być zamontowany ani za co on jest odpowiedzialny. I takie jest właśnie moje pytanie.

Opublikowano
Bez niego auto nie pojedzie :), chyba że masz coś modzone pod maską, czujnik powinien być zamontowany z przodu silnika, mniej więcej pod pompą wody - na uchwycie w poblizu koła zębatego z którego sczytuje impulsy dotyczące położone wału korbowego.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
  • Autor

W poście wyżej napisałem w nawiasie drukowanymi literami ''nie mylić z czujnikiem położenia wału''.

Auto jeździ tylko zastanawia mnie po co to jest (było) bo po coś na pewno.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To jest impulsator, przynajmnie tak jest nazywany. Ogolnie może on być ale nie musi byc. On w bardzo minimalny sposób koryguje zapłon...Nie wiem jak jest w m20, ale w m40 jest założony na przewód WN od 4 cylindra.... Trzeba zdemontowąc końcówkę przewody od strony cewki (znowu w m20 może być przy swiecy, nie wiem tego), nasadziś czujnik, po czym przedód obroić i wcisnąc spowrotem. Ładna instrukcja jest na stronie JANMORA.

Może też poczukać drogich przewodó z już założonym impulsatorem (BERU, BOSCH, BREMI).

Ale moim zdaniem nie ma on znaczenia dla pracy silniki. W moim przypadku czy go odlączcze czy podłącze, chodzi tak samo.

PZDR>

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie!

Nawet gdyby minimalnie miało to poprawić prace silnika to spróbuje. Przynajmniej teraz wiem czego szukać.