Skocz do zawartości

E46 320d 136KM - Problem z klimą - wzrost ciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam taki problem z manualną klimą w moim aucie. W zimę nabijałem czynnikiem instalację. Było wszystko ok. Przyszły upalne dni i pojawił się problem. Kiedy stałem w korku zadymiło mi spod maski i koniec chłodzenia. Pojechałem do punktu gdzie mi sprawdzili instalację klimy. Okazało się, że mam bardzo mało czynnika, ale ciśnienie było, więc wykluczono nieszczelność. Gość zaczął nabijać czynnik. Okazało się, że wentylator nie działa jak powinien. Włącza się na pół minuty i wyłącza. I tak w kółko. Przez to ciśnienie w układzie rosło i rosło, aż zawór bezpieczeństwa wyrzuca czynnik. Są dwie możliwości - presostat albo sterownik wentylatora (tak mi powiedzieli). Sprawdzałem klimę INPA i nie pokazało żadnego błędu (na forum gdzieś widziałem, że pokazało komuś uszkodzony presostat). Czy jest możliwe, że INPA nie pokaże błędu, a mimo to ten czujnik ciśnienia będzie zepsuty? Dodam, że u mnie po włączeniu klimatyzacji nie załączał się wentylator. Po jakimś czasie zaczynał tak z przerwami dmuchać.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja miałam podobnie z moja .........powiedzieli, że czujnik nie łączy wywaliło u mnie złe uszczelki, wymienili, właśnie wróciłam od klimatyzatorów i maja problem boo wentylator teraz chodzi ale nie włącza się jak dobrze pamiętam sprężarka. Ponoć może być uszkodzony częściowo czujnik ciśnienia, który im dostaczyłam. Nie dochodzi do sterownika prąd. Jak na razie zrobili mi, że klima się włącza cały czas po włączeniu silnika.........Bezpieczniki są dobre.

Sami do końca nie wiedzą co jest przyczyna. ;/ Nie mam czasu im teraz auta odstawić a mnie zjada ciekawość....

ma ktoś jakiś pomysł ??