Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem świeci mi sie ciage kontrolka ABS podczas jazdy ostatnio załozyłem nowe alusy 17 i od tamtego momentu ten komunikat zaczoł sie pojawiac cały czas wczsniej wyskoczyl mi komunikat z pare razy ze tarcze okładzin hamulców sa juz zuzyte i mam pytanie jak ktoś wie w czym jest problem ?? Z góry dzieki za odpowiedz
Opublikowano
Zobacz czy przy wymianie felg przez przypadek nie wypiąłeś (bądź nie uszkodziłeś) kabli od ABS. Przewód na przodzie masz w kole od strony kierowcy natomiast z tyłu masz w lewym kole - ewentualnie wymień na nowe (to mały koszt).
Opublikowano
To jutro po pracy to obczaje moze akuratnie tak sie stało, a domyslasz sie moze jaki byłby to koszt w jakich granicach ? Tylko że ta kontrolka nie swieci cały czas, dopiero po odpaleniu auta gasnie i jak przejade około 200m to wtedy zaczyna swiecić, az do zgaszenia auta i tak cały czas
Opublikowano
sprawdziłem te kable i wszystko jest ok nic nie było uszkodzone, a co gorsze teraz to ABS wogóle nie działa a kontrolka świeci jak świeciła dalej niewiem co jest grane
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam.

w prawym przednim i tylnym lewym kole znajdują się czujniki zużycia klocków a nie ABS. czujnik ABS jest na każdym kole i jest to dość gruby przewód.najprawdopodobniej padł Ci któryś czujnik ABS należy przemierzyć je miernikiem i sprawdzić opory na każdym powinny być takie same z małymi odchyłkami.

Piszesz że zmieniłeś koła a czy profile opon z przodu i z tyłu są takie same ? jeśli nie to ABS będzie wariował ./

Pozdrawiam kanap :) :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
tak sa inne profile opon, z przodu jest nisko profilówka a z tyłu normalna 55 i ten czujnik tak przez to warjuje. Czy da sie z tym coś zrobic czy pozostaje komputer i wykasować błędą ?? Z gółry dzięki za odp
Opublikowano

cześć.

wykasowanie błędu nic tu nie da ponieważ po kilku metrach komp znowu załapie błąd . różnica w wielkości opon może wynosić max 5% jeśli dobrze pamiętam jedynym wyjściem jest zmiana opon na takie same profile . masz różne i komp to czyta jako błąd wartości obrotowej koła , wydaje mu się że jedne są w uślizgu non stop i głupieje. jeśli możesz podmień koła np. na zimowe o tych samych parametrach i zobaczysz czy Abs zgaśnie ale moge się założyć że jeśli z przodu i z tyłu będziesz miał ten sam profil to problem zniknie.

pozdrawiam kanap