Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji tego, iż jest to mój pierwszy post, pragnę powitać serdecznie wszystkich na forum.

Od paru miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem jedynki (E81, 2009, 118d), która została sprowadzona z Holandii. Z racji tamtejszych podatków, uzależnionych od mocy kupowanego nowego auta (swoją drogą nie rozumiem sensu tego pomysłu) zamiast typowej mocy 143KM ma ona 136KM, czyli równe 100kW. Moje pytanie brzmi, czy ograniczenie to jest tylko kwestią oprogramowania silnika? Czy jest to w ogóle możliwa zmiana tego oprogramowania i czy jest sens to robić tj. podnosić moc do typowych 146KM. Czy ktoś z was to już kiedyś robił i jakie koszty były z tym związane? (oprócz teoretycznej wymiany dowodu;p)

Szukałem podobnego wątku, ale go nie znalazłem. Być może nie szukałem wystarczająco wnikliwie, za co z góry przepraszam.

Pozdrawiam,

Fobos

Opublikowano
Witam. Mieszkam już parę lat w Holandii i opłata podatkowa jest obliczana od wagi pojazdu a nie od mocy czy pojemności. Czyli im lżejsze auto tym mniej płacisz. Dlatego wydaje mi się, że musisz mieć taką oryginalną wersję mocy. :D