Skocz do zawartości

E39 Reverse RDS wcześniej łapało fale, obecnie tylko szumi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i jak w temacie. Mam problem z ww. radiem. Przyjechałem tydzień temu w niedzielę do domu i w czasie jazdy wszystko było ok. Radio ładnie zbierało fale i poprawnie grało. Zostawiłem je "pod chmurką" i dopiero wczoraj odpaliłem ale po włączeniu radia słychać tylko szum, nie łapie żadnej stacji. Wszystkie stacje są zapisane tak jak były ale na każdej fali szumi. Dodam jeszcze, że wtyk od anteny nie wypadł, trzyma się bardzo dobrze. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Chodzi dokładnie o ten najprostrzy model:

http://img406.imageshack.us/img406/9137/reversrdsz520986jx.jpg

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Sebastian.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zacznij od sprawdzenia czy antena się nie odłączyła, i czy zasilanie dochodzi do wzmacniacza antenowego.

Kombiak ma wzmacniacz w tylnym lewym słupku, możliwe że sedan też. Antenę masz w tylnej szybie.

Możliwe też, że padł sam wzmacniacz antenowy.

Nie wykluczam że uszkodzone może być samo radio.

Opublikowano
wtyk od anteny nie wypadł, trzyma się bardzo dobrze.

Możesz dać fotkę jak wygląda wzmacniacz antenowy? W lewym słupku jest jakaś puszka i idą tam 3 kable. 2 od grzania szyby a jeden z nakrętką (przypuszczam, że antenowy).

Podpinałem antenę od innego radia i nie było żadnej reakcji. Czyli bardzo prawdopodobne, że uszkodzone jest samo radio?

Opublikowano
Podpiąłem wzmacniacz antenowy, ten z lewego słupka, od innej E39 i zero zmian. Jak szumiało tak szumi. Czy mógł uszkodzić się, kompletnie nie ruszany, kabel antenowy?
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat z podobnym problemem, ale nieco mniej radykalnym. Moja dziunia po prostu gubi sygnał co jakiś czas - oczywiście w mieście jest w 100% OK, ale jak wyjadę poza miasto to zazwyczaj (nie zawsze) zaczynają się problemy z odbiorem radia. Czasem również jest tak, że w tym samym miejscu postoju auta radio raz odbiera perfekcyjnie, innym razem ledwo słychać tą samą stację.

Pierwszy raz w życiu dowiedziałem się, że w tym aucie jest coś takiego jak wzmacniacz antenowy i tu pytanie - po pierwszej obdukcji kabelkowej nie widzę, żeby cokolwiek było poluzowane/budziło niepokój. Radio wyjęte i tez nie widać nic niepokojącego. Jak ten wzmacniacz sprawdzić? I ewentualnie samo radio pod tym kątem?

Mam kaseciaka z serii business.