Skocz do zawartości

Skrzynia manual -jak sprawdzić poziom oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie.

Chciałęm się dowiedziec jak się sprawdza poziom oleju w skrzyni manualnej - silnik 3,5.Szukałem na forum ale tam wiekszosc watkow dotyczy sie automatów.

Opublikowano
Z boku skrzyni masz korek wlewowy odkręć go i zobacz czy leci olej jak nie to uzupełnij tak aby sie troche polało :D .
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

jutro podziałam - dzieki za informacje.

Mam jeszcze jedno pytanie - czy moge dolać zalecanego dexron III jesli nie wiem co siedzi w skrzyni ? (pytam bo w nast tygodniu szykuje sie do wymiany simeringu miedzy skrzynia a walem bo mam wyciek i chciałbym poki co tylko dolać oleju (wymienie go calkowicie po wymianie simeringu)

Opublikowano
Zobacz jaki olej poleci czerwony czy jakis inny jak czerwony to dolewaj ATF ale myśle że lepiej już zmienic cały to tylko koszt 40zł za olej :D
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
Gdzie znajduje się ten korek w e36 w 1.6 m40 , jaki to korek latwo go odkrecić?? Mam wyciek na zimeringu na skrzyni narazie z tym jezdze bo wyciek niewielki ale olej sprawdze zeby uzupełnic w razie czego, licze na pomoc i dzieki z góry
Opublikowano

U mnie korek znajduje sie z boku z prawej strony skrzyni (strona pasażera).Tam nie ma żadnych innych korków.Jest to śruba na klucz 17 (w moim wypadku).

Wejdź pod auto to zobaczysz.

Opublikowano
Dzięki, zyli rozumiem, że trzeba tąśrubę odkręcić spod auta nie da siętego zrobić normalnie zaglądajać pod maskę z góry?? :mad2: , musze poszukac kanału
Opublikowano
Bez dojścia do samochodu od spodu będzie raczej ciężko.Śrubę masz odkręcić i uzupełniaj poziom do momentu az przeleje Ci sie olej prez tą śrubę.Wtedy zakrec śrube i szerokiej drogi :)
Opublikowano
To wiem, tylko problem w tym, że nie wiem co tam siedzi, wiem, że olej bojak cieknie na zimeringu to poznaje ze to olej, odziwo nie jest czarny tylko jakby niedawno wlany :shock: , czyli w dobrym stanie, tylko jesli cieknie co prawda lekko,ale zawsze cos to obawiam sie,że wlasnie trzeba uzupelnic i pytanie tylkoco ta mwlac na czym on jeżdził i w tym problem, zeby nie wlac jakiegoś gówna za przeproszeniem i nie zmieszac
Opublikowano

Jeżeli na skrzyni masz pomarańczową naklejkę z napisem ATF Oil to lejesz olej klasy dextron III.One są mieszalne wiec jeśli powiedzmy masz zalana elfem to mozesz dolac mobila czy cos innego dextron III

Przede wszystkim sprawdź poziom oleju bo powiem Ci szczerze ze mogło ucieć Ci bardzo mało oleju a nawet 50 ml potrafi nieźle pochlapać po skrzyni.

Opublikowano
wiesz na oko w silniku jest czysto :) , natomiast jak byłem u mechanika i wjechałem na kanałzerknąłem i wyciek na zimeringu jest....troche zabrudzona skrzynia od dołu prawie po całej długości, tzn zapocona tym olejem jakby, i jakaś kropelka spod zimeringa sie wydostawała :mad2: , nie znam sie na tym, ale co w tym przypadku robić, wystarczy wymienić ten zimering i po krzyku skoro cieknie spod niego?? mogło uciecduzo oleju że np skrzynia raptem przestanie trybic tak jak potrzeba??
Opublikowano

Tak zwane pocenie się skrzyni lub delikatne wycieki w okolicach skrzynia/wał to bardzo popularna przypadłośc w starszych bmw.Jeśli skrzynia się tylko poci to nie ma się czym przejmować - trzeba jedynie sprawdzić poziom oleju co jakiś czas

Nie sadze ze wyciek ze skrzyni masz na tyle poważny aby nagle ot tak skrzynia przestała Ci chodzić - to raczej długotrwały proces.

Jeżeli Ci to przeszkadza bardzo to mozesz wymienic ten simering koszt simeringu i robocizny nie powinien przekroczyc 150 zł.

Opublikowano
Dzięki za radę i opinię :wink: i tak za jakiś czaspewnie będę wymianiał sprzęgło całe, więc chyba wtedy też trzeba dostać sie do skrzyni, więc przy okazji wymienie zimering jeszcze raz dzieki :cool2:
Opublikowano

Drobiazg,ciesze sie ze moglem pomoc.Swoją drogą kto pyta nie błądzi - ja czesto pytam bo wciaz jeszcze nie wiem duzo rzeczy.Zawsze lepiej sie upewnić.

PS.U mnie nie ma koniecznosci wyciagania skrzyni zeby wymienic ten simering - a jak jest u CIebie to nie wiem.