Skocz do zawartości

[E46 Touring] Jak zdemontować panel tapicerki klapy bagażnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedawno zauważyłem pęcherzyk pod lakierem na tylnej klapie w mojej e46 touring. Nie był zbyt duży, wielkości paznokcia najmniejszego palca. Jednak aby nie doszło do rozprzestrzeniania rdzy podjechałem do lakiernika, który zrobił niewielką zaprawkę. Przy odbiorze auta zapytałem go skąd to się mogło tam wziąć. Myślałem, że poprzedni właściciel zwadził czymś klapę przy wkładaniu do bagażnika przez uchylną szybę. Lakiernik stwierdził jednak że rdza wzięła się od wnętrza, a winny jest zapchany system "wentylacji" klapy. Chodzi o małe dziurki na dolnej krawędzi klapy. Dziurki już przetkałem ale chciałem sprawdzić jak duże ognisko rdzy kryje się od spodu, pod tapicerką. Pytanie tylko jak się tam dostać? Czy ktoś ma z tym doświadczenie?

Opublikowano
witam jezlei chodzi o samą tapicerkę(materiałową) bez plastiku to od dołu i góry masz takie nie kołki a plastikowe uchwyty bedziesz widział od dołu 3 miejsca takie wypusty tam delikatnie podwaz ale uwazaj bo sa łamliwe
Opublikowano

Dzięki,

Może akurat tyle wystarczy żeby się dostać do miejsca które mnie interesuje. A jak nie to może w ten sposób będzie łatwiej dojść do tego co dalej i jak rozebrać.

Opublikowano

Zrobione :8)

Ani śladu rdzy. Panu lakiernikowi coś się pomerdało.

Dojście nie jest takie trudne. Nie robiłem niestety zdjęć ale postaram się opisać, może komuś się przyda.

Zaczynam od elementu "z materiału". Faktycznie u dołu są trzy "zatrzaski". Wsuwamy mały płaski śrubokręt pomiędzy element plastikowy poszycia a zatrzask. Dociskając go do elementu materiałowego drugą ręką ciągniemy krawędź materiału w swoją stronę. Powinno wyskoczyć. Po zdjęciu tego elementu zobaczymy 8 otworów ze śrubami na małego krzyżaka. Oraz dwa otwory w których są spinki tapicerskie zamiast śrub. Kolejne dwie śruby są pod plastikiem maskującym silnik wycieraczki. Podnosimy tylną szybę do góry, podważamy plastik maskujący i równomierni pociągamy do siebie z wyczuciem. Wszystkie śruby wykręcamy. Pozostają jeszcze dwa zaczepy w okolicy zamka, których ja nie ruszałem. Do ich demontażu potrzebne będą szczypce lub ściągacz do spinek. Na koniec cały element ciągniemy w stronę wnętrza przy lekko uchylonej klapie zaczynając od krawędzi najbliżej szyby.

Pozdrawiam :)

EDIT

Mógłbyś napisać dokładniej jak zdemontowałeś tapicerkę tylnej klapy, żeby dobrać się do silnika wycieraczki.

Dokładniej niż to opisałem na forum nie jestem w stanie opisać.

Ja tego dużego plastyku nie ściągałem całego bo nie potrzebowałem. Z resztą jak chcesz się dostać do silniczka wycieraczki to też nie musisz go całkiem ściągać. Jak zrobisz wszystko to co ja opisałem to będziesz miał spoko dojście do silnika.

1) Podnosisz szybę

2) Podważasz plastyk maskujący silnik - jak opisałem.

3) Zobaczysz 2 śruby na krzyżaka - odkręcasz

4) Teraz zatrzaski i część materiałowa - 3 zatrzaski u dołu, dociskasz je do materiału i materiał ciągniesz w swoją stronę (od klapy)

5) Gdy materiał ściągnięty zobaczysz resztę śrub na krzyżak + dwie spinki.

6) Śruby odkręcasz, a spinkami się nie przejmuj - jak śruby odkręcone to cały plastyk ciągniesz za krawędzie najpierw z prawej potem lewej czy na odwrót. Spinki wyjdą z klapy razem z plastykiem.

7) Pozostają jeszcze te spinki w okolicy zamka, których ja nie ruszałem bo nie miałem potrzeby. Ty też nie musisz ich ruszać. Na tym etapie możesz spokojnie odchylić duży plastyk na tyle aby dostać się do silniczka wycieraczki.

Powodzenia.

Jak coś to rób foto i potem tu wrzuć :cool2:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Zanim odpisałeś zdążyłem się dobrać do tego silnika. Jedyny problem jaki wcześniej miałem to te dwa wkręty pod plastikiem maskującym silnik wycieraczki (o których zapomniałem).

Jutro zrobię zdjęcia i wkleję.

Dzięki