Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od pewnego czasu slysze zaraz za schowkiem jakby przelewanie sie plynu , bulgotniae itd. Dzieje sie to tylko gdy jest zimny silnik (przewaznie rano) i jak zwieksze obroty powyzej 2tys. Trwa to parenascie sekund i ustaje.Czytajac tysiace watkow doszedlem do wniosku i ze mam zapowietrzony system chlodzenia. Poza tym przelewaniem sie nie ma zadnych problemow z autkiem.

Niestety w necie jest milion metod odpowietrzania. Niby wiekszosc podobnych a jedak rozne (metoda na zgaszonym silniku, metoda na rozgrzanym, z gazowaniem, bez itd).

Odpowietrzylem uklad chlodzenia na tyle na ile umialem (mysle ze dobrze) ale nadal slysze te gulgotanie :(

Doczytalem sie ze to najprawdopodobniej zapowietrzony jest uklad grzewczy. Na niektorych boardach/stronach podaja ze wlasnie najpierw odpowietrza sie uklad grzewczy (na zimnym silniku wlaczajac go i przegazowujac powyzej 2,5tys pare razy z otwartym korkiem i gaszac autko zanim sie nagrzeje) a dopiero potem bawi sie na rozgrzanym silniku z odpowietrznikiem przy zbiorniczku wyrownawczym. Moglby ktos sprecyzowac czy ma to jakis sens i podac "wlasciwa" metode?

Z gory dzieki za odpowiedzi

Autko to 318i E46 1999

Opublikowano
ja jak odpowietrzałem swoją to po zalaniu płynu do pełna odpaliłem autko , temperaturę dałem na maksa parę razy przegazowałem , dolałem płynu , przejechałem się aby otwożył się termostat bo podczas obciążenia szybciej się nagrzewa , potem odczekałem chwilę aby przestygł silnik i uzupełniłem płyn i było ok . Jak ogrzewanie ci dobrze działa to możesz na dobrze nagrzanym silniku odkręcić srube przy chłodnicy tą plastikową i zobacz czy masz powietrze
BÓG MIŁOŚĆ WYGODA