Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam już prawie pewność po przeczytaniu szeregu tematów na forum, że muszę przygotować się do wymiany sondy lambda. Wszystkie objawy zgadzają się: falowanie obrotów, zwiększone zużycie paliwa(co boli najbardziej). Mam z tego miejca prośbę do wszystkich którzy już to robili w E36 M43 1.6.

- Jaką kupić sondę do mojego auta (przypuszczalny koszt) ?

- Gdzie ona się znajduje ?

- Krótki opis jak ją wymienić(jeśli to da radę zrobiś samemu).

Z góry dzięki za wszelkie rady.

Opublikowano
Koszt sondy z NGK to ok.349zl.Masz nr org.NGK OZA572-e8.Jak kupisz org.taka jaka ma byc to wymienisz sam bez problemu.Chodzi o wtyczke.Sonda jest w wydechu przed kataliz.jak sie nie myle ale w wiekszosci sam.tak jest.Zawsze mozesz pojechac do elektronika i moze zalo.Ci sonde tansza tylko w tym przypadku trzeba przerabiac wtyczke jak ktos wie co robi to bez problemu robi taka przerobke i jest OK.Powodzenia
Opublikowano
Dzięki, za dokładniejsze wyjaśnienia. Cena oryginału dość wysoka :o , może istnieje jakaś alternatywa i jaki jest jej przyblirzony koszt ? Pozdrawiam
Opublikowano
Jedz do kogos z dziedziny elektroniki i moze zamiennik jakis znajdzie ale to tez koszt ok.200zl.Mam taka na 4kable nie wiem na ile masz w swoim sam.ale ta uniw.bez wtyczki 175zl a gdzie jeszcze koszt mont.
Opublikowano
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Zależy mi żeby to był oryginał NGK, chyba pogadam ze swoim gazownikiem w weekend. Jak myślicie on będzie mógł potwierdzić sprawność tej sondy ? Ewentualnie co myślicie o urzywce ? Można ją jakoś wzrokowo ocenić ? Ale to chyba kiepski pomysł. Mam jeszcze prośbę jakby ktoś mógł bardziej szczegółowo opisać mi jak ją wymienić (z ewentualnymi problemami na jakie mogę się natknąć i na co uważać) będę wdzięczny. bo z tego opisu po angielsku to nie wszystko zrozumiałem. Jeszcze raz dzięki za wszelkie porady. :modlitwa: