Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od paru dni po powrocie z Polski , przynajmniej raz dziennie komputer odcina mi moc silnika na ekranie pojawia sie ikonka silnika i komunikat ze z jakiegos powodu samochod nie dysponuje pelna moca silnika i jechac na serwis. Bylem serwisie BMW i przy podlaczeniu komputera nie wyswietla sie zaden blad i wszystko jest ok. Ale nie jest, co to moze byc? Czy to pompa paliwa? ( czy przy niesprawnej pompie komputer pokaze jej usterke)
Opublikowano

limp mode...(oczywiscie diagnoza pierwsza)ok szykuj sie na wymiane pompy HPFP to typowa usterka w tych modelach.pierwsza jej objawa bylo zapewne "dlugie"zapalanie.

znam takich co juz zmieniali po 3 razy w przeciagu 2 lat.

mozesz sie zapytac u dealera czy wymienia ja jako na "gwarancji" dlatego ze w 335 wyszly wadliwe HPFP(high pressure fuel pump)

BMW uznalo je jako recall.

Opublikowano
No i tego sie obawialem :evil: nie mialem problemu z dlugim zapalaniem, ale jak chce mocniej przycisnac to czasem pojawia sie ten problem. Jak ostatnio wystartowala do mnie S5- tka, a tu lipa :evil: (nie wiecie jak to jest w UK, czy tu tez powinni to wymienic?)
Opublikowano
W USA robia to na gwarancji,tak tez powinno byc w uk,dlatego ze było głośno o tym.nawet pojawiły sie osoby które założyły sprawę w sadzie przeciwko BMW.wiec mozesz spróbować.jedz do dealera powiedz ze padła HPFP zobacz co ci powiedzą.daj znac ci wywalczyles! :)
Opublikowano
Nawet jak nie masz gwarancji to muszą to zrobic,dlatego ze te pompy wyszły z wada fabryczna
Opublikowano
Dzwonilem dzisiaj do , serwisu dilera bmw, i przedstawilem problem, powiedziano mi ze jest to wszystko do ogarniecia tylko prawdopodobie oni daja pompe i turbiny a ja bede musial zaplacic za wymiane. Troche to dziwne, ale musze tam od dzwonic w poniedzialek ze by to potwierdzili. (Turbiny tez, bo chalasuja zawory)
Opublikowano
Ile masz km na tym samochodzie?i dlaczego turbiny?sprawdzali to?(jezeli cos halasuje to halasuje wastgage przy turbinach)ale oni tez to moga jakoś podregulowac do pewnego stopnia.
Opublikowano
No to pol biedy jak oni pokrywają części:)jedna turbina to koszt ok 700$a masz 2,ile biorą od takiej roboty?czy godzinowo liczą?
Opublikowano
Tak chalasuja wastgage i koles mowil ze w takim przypadku wymieniaja turbiny(?) Koszta za robocizne to okolo 350-450 funtow. W serwisie trafilem na kolesia z pakistanu :-) dlatego bede tam dzwonil w poniedzialek po dokladne informacje.
Opublikowano
Ok. Wlasnie wrucilem z serwisu. Bodlaczyli komputer i ...... 4 godz. Szukali przyczyny i nic.... zasugerowalem im ze to moze,ta HPFP I stwierdzili ze, gdy pojawia sie blad "ikonka silnika i informacja o nie pelnej mocy silnika" nie pojawia sie kod bledu..??? Kat wiec powiedzieli ze problem tkwi gdzies indziej. Czy to mozliwe ze przy wadliwej pompie paliwa nie wyskakuje kod bledu?? I na razie nic z tym nie zrobia.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jeżeli tankujesz na tej samej stacji tzn. miejscu i firmie,to ją zmień. Mi się dwa razy ten komunikat pojawił tylko po tym jak jeździłem na BP. Odkąd przestałem tam jeździć problem znikł.
Opublikowano
Moze masz racje sprawdze i to. Ale zapytam jeszcze raz, czy przypojawianiu sie bledu silnima " ikonki idt." Nie ma kodu bledu,i czy przy wadliwej HPFP pojawia sie jej kod w bledzie?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
U mnie też kod błędu się nie pojawił. Po tym jak mi się ta ikonka zaświeciła pojechałem do ASO ale nic nie wykryli... HPFP mam sprawną więc tutaj nie wiem czy błąd z nr wyskoczy czy nie.
Opublikowano
U mnie tez nie bylo kontrolki ze cos bylo nie teges,ale czasami tak jest.zobacz na YouTube tam jest duzo o tym.