Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Grzebal juz ktos w swoim F25 E-Sysem? Zamierza? Ja jestem po paru "sesjach" i jestem calkiem przyjemnie zaskoczony mnogoscia opcji. Duzo ciekawych rzeczy mozna sobie zaprogramowac. :)

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

Hm....

Zamykanie lusterek i szyberdachu z kluczyka i przycisku

Wyswietlanie cisnienia i temperatury opon (iDrive)

Dodatkowe wyswietlanie (Sport Display): Moment obrotowy i moc aktualna (iDrive)

Otwieranie i zamykanie tylnej klapy z kluczyka i przycisku comfort access

Pare innych rzeczy, ktore w EU sa standardem a u nas sa nieosiagalne.

Jak bedzie zapotrzebowanie, to wrzuce schemacik i procedure jak sie do tego zabrac. :)

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

Na poczatku zaznacze, ze kodowanie jest... wciagajace! :) Mozna fajnie rzeczy zrobic.

Dodam jeszcze, ze nie jestem odpowiedzialny za to, co robicie z Waszymi X3-kami. Robicie to tylko na wlasna i wylacznie wlasna odpowiedzialnosc.

Co potrzeba:

1. kabelek: Rj45 (zwykla 4-parowa skretka sieciowa z taka wtyczka) po jednej stronie, OBD2 po drugiej. Kabelek podlacza sie z laptopa do portu OBDII w samochodzie. Latwo zrobic takie cos, tylko czesci troche ciezej dostac. Oprocz kabela sieciowego, wtyczki OBDII, potrzeba tylko JEDEN rezystor. Wiecej na zalaczonym schemacie.

2.laptop z odpowiednim oprogramowaniem. Z tym jest najwiekszy problem. Zeby poprawnie zakodowac BMW serii F, trzeba miec program E-Sys. Sam program jest latwy do znalezienia i sciagniecia, ale potrzeba do niego tzw. klucz EST, bo bez niego to E-Sys jest w trybie read-only, nie mozna nic zmieniac.

Na szczescie entuzjasci BMW znalezli obejscie tej sytuacji i od jakiegos czasu mozna kupic kody EST z wielu miejsc na necie (mi zaspiewali ponad 500 Euro). A od czasu do czasu na stronach pojawiaja sie tzw. "GROUP BUYS" i czasem wynikajace z tego software wraz z kluczem wyciekaja do netu. Na przyklad przeszukajcie Usenet za (E-Sys 3.18 EST & PIN).

Poza tym potrzeba nowszej wersji tzw. psdzdata, ktory to dodatek zawiera wszystkie informacje o nowszych wersjach BMW (serii F), jakie maja ETC, jak je sie koduje itp. Ten download jest duzy, ma ponad 10GB. Znalazlem i sciagnalem 46.1. Nie jest ciezko znalezc, ale sciaganie jednak troche zajmuje. Nowa wersja psdzdata musi byc wgrana do katalogu E-Sysa.

Jak juz to wszystko bedziecie mieli, podlaczcie kabel do samochodu. Pozniej wejdzcie na: http://www.bmwcoding.com/showwiki.php?title=E-Sys+How+tos (trzeba sie zarejestrowac). Forum jest swietnie, ale nie lubia tam za bardzo zoltodziobow a ich jezyk jest... errr.. specyficzny.

Program ZGW, ktory przychodzi z E-System zazwyczaj w EDIABAS/Hardware/ENET musi byc uruchomiony w trybie zgodnosci z Windows XP.

A potem macie dostep do wszystkich ECU z mozliwosciami zmiany. Od tego momentu jestescie zdani na siebie, moge Wam tylko poradzic tyle o ile. Ale, przy kodowaniu roznych rzeczy, ktore nie sa udokumentowane mozna naprawde popsuc samochod. :)

Pozdrawiam.

Strony warte odwiedzenia:

BMWCoding Wiki

Dobry watek na Bimmerfescie - tu sa linki jak zrobic kabelek, jak sciagnac software i jak zaczac kodowac. A takze calkiem duza sciaga co i jak zmienic. Wysmienite dla poczatkujacych!

Na pytania odpowiem w miare moich mozliwosci.

[Jak sie na forum dodaje zalaczniki do postow?]

Kiedyś było tak:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Trzeba pamiętać o odpowiedniej wersji PZData

Bimmer Retrofit Polska

Zajmujemy się diagnostyką, kodowaniem, programowaniem, naprawą sterowników, doposażenia moduły BMW, konwersją BMW z importu, DVD FREE, CIC seria F i E, BMW APPS, imp. naprawczych kodów FSC

Nasza firma posiada w BMW AG status External Service Partner

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Trzeba pamiętać o odpowiedniej wersji PZData

Hm,

Zaprowadzilem F-ke na przeglad i mi zflashowali caly firmware. Ma ktos dostep do nowego PZDate'a?

Kiedyś było tak: