Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mam taki problem z automatem w 320d tzn skrzynia zmienia biegi plynnie i bez problemu ale przy przezucaniu z 3 na 4 bieg odczuwam takie jak by drgania z tylu samochodu,czy ktos moze mi podpowiedziec co to moze byc,dzieki i pozdrawiam wszystkich forumowiczow.
Opublikowano

Może być to oznaką kończącego się konwertera (sprzęgła hydrokinetycznego), ale nie koniecznie.

Napisz jaki masz przebieg i który rok auta ?

Czy wymieniałeś olej w asb ?

Możesz spróbować zrobić reset adaptacji skrzyni, bądź zaktualizować soft w skrzynce ....

Gdzieś kiedyś czytałem o takim sposobie:

Wkładamy klucz do stacyjki, pozycja zapłon i trzymamy wciśnięty pedał gazu przez ok 10 sek. Potem kluczyk w pozycje zero i możemy odpalać.

Jedni (kolega M330d) twierdzą że należy zaadaptować skrzynie w ten sposób :

1. Ruszamy spokojnie do ok 80 km/h. Zwalniamy, hamujemy do zatrzymania i stoimy minute na D

2. Kolejny raz 0 - 80 km/h i stoimy na D.

3. Tym razem trochę mocniej przyspieszamy do 80 km/h, znowu minuta na D

4. Ostatni raz można do 120 km/h , troszkę szybciej niż poprzednio, znowu minute na D.

5. Gasimy, wyłaczamy stacyjke.

6. Gotowe.

Inni twierdzą że wystarczy normalna jazda....

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
przy przezucaniu z 3 na 4 bieg odczuwam takie jak by drgania z tylu samochodu

Te drgania trwają raptem sekundę?

Jakieś błędy zanotowane przez komputer?

Możesz spróbować zrobić reset adaptacji skrzyni, bądź zaktualizować soft w skrzynce ....

Myślisz, że drgania powoduje elektronika?

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano

Myślisz, że drgania powoduje elektronika?

Elektronika może nie, wiele jest elementów który będzie miało wpływ na tego typu drgania, dlatego tez pytałem się czy kolega talib ( :mrgreen: ) zmieniał olej w skrzynce czy też nie ( a wtedy należało by zrobić taki reset), może oleju jest za mało, może to wał, konwerter, podpora, dyfer, poduszki pod skrzynia, silnikiem itd....

Była to jedna z sugestii która na pewno nie przysporzy problemów.

Bliźniaczy temat

viewtopic.php?f=69&t=116267&hilit=tarka

pozdr

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
faktycznie te drgania trwaja przez doslownie sekunde lub dwie i to nie zawsze tzn jezeli jade po dziadkowemu to nie jest to odczuwalne ale jak rusze dosc energicznie to wtedy sa odczuwalne.
Opublikowano

Myślę, że tak czy inaczej, nie ma co zgadywać. Na początek proponuję podłączyć się pod komputer i zobaczyć co w logach. Jak tam nic się nie uda wydedukować to najlepiej podjechać do magika od asb - wsiądzie, poczuje na własnych plecach i powie Ci w czym jest problem.

Pozdrawiam,

ecml