Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie na temat przepływki jakie są jej objawy ja nie mam błędu ale ekonomizer zacina mi sie na 4 biegu na 10 litrach i na 5 tez słabo pod górke nie mozna wjechac jakby niemial turbo nie ma uczucia wcisku w fotel czasami sie odetka to pojdzie powyzej 10 to ladnie odrzuci wtedy a tak to zawsze muł ;/ może ktoś zrobić wideo jak wasze 520d idą na 1 do 5 przy pełnym bucie bym sobie porównał bo polonez by mnie w tej chwili wzioł i co bendzie jak bym ją odłączył z ggóry dziekuje

Obejrzyj Moje BMW

www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=191208

Opublikowano

Witam.

Wszystko już było omawiane na forum.

Moim zdaniem masz właśnie objawy uszkodzonego przepływomierza. Prawidłowo samochód(z silnikiem m47) powinien przyspieszać od poniżej 2000 obrotów/min do ponad 4000 płynnie, bez jakiś słabnięć. Ekonomizer w tym czasie opiera się o koniec skali, czyli 20l na pierwszych 4 biegach i wskazuje ok 16 na biegu 5.

Gdy ekonomizer zachowuje się inaczej(np. spadek miedzy 2.5 a 3,5 tys do np. 12l) może być to objawem uszkodzonego przepływomierza.

Może nie być błędów na komputerze. Po wykonaniu pełnej diagnostyki z logami wydaje mi się że można potwierdzić diagnozę.

Możesz też odpiąć przepływomierz i przejechać się. Jeśli będzie jechał lepiej(ale jeszcze nie na 100% możliwości silnika) to masz raczej potwierdzenie diagnozy. Nie możesz jeździć na stałe bez przepływomierza ponieważ silnik nie będzie osiągał pełnej mocy i spalanie wzrośnie.

Jeśli masz założony fabryczny przepływomierz z końcówką numeru części 314 t wymieniając na nowy z końcówką 527 musisz wykonać adaptacje(zmiana softu w komputerze na najnowszy w ASO lub u mechanika), ewentualnie zmiana mapy silnika na odpowiednią pod nowy przepływomierz(być może tańsza wersja).

Przepływomierz z ASO lub zamiennik Bosch. Inne są niepolecane ale być morze ktoś może poleci jeszcze inną firmę. pzdr