Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy...

Jak już pisałem we wczesniejszych tematach skrzynia była naprawiana ok 600kilometrow temu...

W miedzyczasie mówiłem też o odmie przy problemie gasnącego silnika z którym również się uporałem...

Dzisiaj auto trafiło do warsztatu na wymiane odmy... Odma została wymieniona lecz pan nie wymienił mi uszczelek pod deklem zaworow i nie wyczyscil silnika z oleju Twierdząc że problem nie leży po tej stronie tylko po stronie pierścieni co osobiście wykluczam, bo chyba normalne ze skoro odma była uszkodzona ( obecnie nowa ) a uszczelki wyssane i oddawaly olej na zewnatrz i do swiec na całe te cewki itp...

Po naprawie odmy skrzynia zaczeła strasznie szarpać przy przejsciu na R i nie zmienia biegów na D oczywiscie jak sie przeciagnie do 5 tysiecy obrotow to zmieni ale z dolu nie idzie...

Pojechałem do skrzyniarza, który robił skrzynie wyczytując błędy powiedzieli ze na skrzyni nie ma nic ale są te błedy od odmy czyli tam cos ze swiecami itp... ogólnie błędy silnika i Mądry pan od skrzyń powiedział, że to przez te błędy skrzynia tak pracuje.... ale wczesniej tez były te błędy i było wszystko ok... błędy zostały wykasowane a skrzynia dalej swoje...

Zostawiłem auto u skrzyniarza i niech kombinują...

Ale moim skromnym zdaniem co ma jakiś błąd od świec czy czegoś tam do zmiany biegów... Oni twierdzą że ma dużo ale przeciez zrobiłem tyle kilometrow i skrzynia działa bez zarzutów i nagle z dnia na dzien problem...

A mechanik robiący odme nie jezdził autem... tyle co wyjechał z warsztatu i odstawił na parking u siebie...

Zgłupiałem juz do końca proszę o możliwe podpowiedzi...

Dziękuje z góry

Opublikowano

Kiedyś ktoś mądry chyba na forum ASB opisał najtańsze czynności przed oddaniem skrzyni ASB do naprawy. A chodziło o to, że błędy wychodzące z silnika mają dłuży wpływ na prace skrzyni automatycznej. Choćby filtry zmieniają parametry pracy silnika a skrzynia dostaje błędne info. i głupieje. Trzeba by pogłówkować i wyeliminować najtańszym kosztem. A jak nie wyjdzie wtedy mechanik ASB

:duh:

Opublikowano

Właśnie wracam od skrzyniarza...

Jego diagnoza jest taka! Skrzynia nie ma żadnych błędów , zero wycieków, stan oleju ok... Wnioskując Cała skrzynia jako element jest OK!

Pytanie więc. Dlaczego tak szarpie przy wejsciu na R?

Ponieważ silnik głupieje trzeba ogarnąć silnik czyli uszczelki dekli zeby nie lała olejem wyczyscic cały silnik ogarnąć obroty które po odebraniu z warsztatu były pod 1.5 tys na biegu jałowym i przy przejsciu dlatego rwała... Później ustawili mechaniory obroty na 1tys ( gdzie przed wjazdem do nich na warsztat ) trzymała normalnie 0.5 tysia czyli pierwszą kreske.

I jak już to ogarne błędy silnika znikną wtedy dopiero do skrzyniarza jeśli problem nie zniknie...

A skrzyniarz powiedział , że po naprawie tych mankamentów Skrzynia wróci do normalności i będzie ok!

Tylko jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia dlaczego pali się kontrolka od ASC skoro nigdy wczesniej nie paliła się i ASC działało bez problemów... Tu mam mętlik w głowie ale to już ich ból żeby naprawić to co uszkodzili...

Jutro odbiore auto ze zrobionym i mam nadzieje ogarnietym silnikiem i zobaczymy co dalej...

Pozdrawiam i mam nadzieje że moje kłopoty komuś tam kiedyś pomogą w podobnej sytuacji...

Opublikowano

Witam serdecznie...

Dzisiaj odebrałem auto od mechanika... Odma zrobiona Uszczelki wymienione Silnik czysty Kolektor ssący wyczyszczony

Ogółem pozostało tylko swiece nowe kupić bo w tym wypadku to normalne.

Skrzynia się uspokoiła wszystko działa Picuś Glancuś...

Byłem na komputerze skrzynia nie ma błędów... Z silnika wyskakuje tylko błąd świec ale widziałem jak one wyglądają i wymagają wymiany...

Więc problem został zażegnany....

Pozdrawiam :mrgreen: