Skocz do zawartości

530d\A skrzynia, DSC, Zegary, Wentylacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam kilka problemów z e39 530D w automacie.

1)Podczas dość mocnego przyspieszania gdy wchodzi 5 bieg jest mocne uderzenie i szarpnięcie, gdy jadę spokojnie to wszystko jest ok. Z pozostałymi biegami też wszystko jest dobrze nawet przy ostrym przyspieszaniu.

2)Nie działa DSC chociaż kontrolka nie swieci. Gdy wciskam klawisz DSC to nie ma żadnej reakcji, nic się nie dzieje. ABS działa poprawnie.

3)Nie działa ten wyświetlacz od inspekcji. Po przekręeniu kluczyka na chwilę się podświetla i po kilku sekundach gaśnie podświetlenie i tyle.

Do tego zawiesza się obrotomierz i ekonomizer, najczęściej po gwałtownym dodaniu gazu i wtedy nawet jeżeli zgasze silnik i wyjme kluczyk to wskazowka nadal stoi np. na 3tys obrotów. Miałem walnięty sterownik ABS i wielu mechaników mówilo że przyczyną tych cyrków może być wlaśnie sterownik, ale po regeneracji sterownika nadal objawy występują

4)Ogrzewanie nie działa poprawnie tzn gdy ustawię temp. na max to na nogi i szybę leci ciepłe powietrze a z wylotów głównych i z tych w drzwiach leci powietrze chłodne, myślę że problem leży po stronie tego kólka co sie ustawia ciepłe lub zimne powietrze przy głównych wylotach, ponieważ czy ustawie na zimne czy na ciepłe to powietrze i tak leci takie same.

Ad.1 Co to może być, skrzynia do naprawy?? czy może jakaś drobna usterka?

Ad.2 O co chodzi z tym DSC jest do tego jakis osobny, nie zależny od ABS sterownik lub coś takiego dlaczego to może nie działać?

Ad.3 W czym może tkwić przyczyna problemów??

Ad.4 Jak się dobrać do tego i ewentualnie naprawić??

Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano
Podłącz pod komputer i odczytaj błędy, dobra diagnostyka i będzie wiadomo co się dzieje z twoim autem, z samych opisów nie wywnioskuje się za wiele, trzeba mieć konkretne błędy. Tym bardziej ze nie wiadomo czy z poszczególnymi modułami da się w ogóle połączyć.