Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem , pali mi się cały czas bezpiecznik nr 12 .

Przez co nie działają mi światła cofania, lusterka i spryskiwacze.

Co należało by sprawdzić ?

Opublikowano
W któym momencie przepala się bezpiecznik? Od razu po przekręceniu stacyjki czy dopiero jak np. włączysz wsteczny, spryskiwacze albo coś innego? Masz sedana? Ja bym sprawdził najpierw wiązkę elektryczną z klapy. Tam często przewody się łamią albo pękają.
Opublikowano

Dokładnie nie wiem w którym momencie ale na pewno nie po włączeniu świateł cofania bo już włączałem i jeszcze żyje po przekręceniu kluczyka też nie.

Mam sedana, gdzie znajdę tą wiązkę elektryczną w klapie czy pod tylną kanapą ?

Opublikowano

Rozejrzałem się tak wstępnie, i kable które przechodzą przy siłowniku klapy ( widać że było coś grzebane przy nich , bo poklejone taśmą i pancerze pozdzierane )

Najlepiej by było wyciągnąć tą cała wiązkę i dać nową czy jakoś to naprawić ?

Opublikowano
Spróbuj poruszać tymi przewodami i zobacz czy bezpiecznik się przepali. Jeśli tak to masz winowajcę. Wiązki nie musisz wymieniać, ale trzeba to solidnie naprawić. Nie jest to ciężka robota.
Opublikowano
Widocznie jakieś zwarcie. Zaizoluj dobrze te kable i sprawdź co będzie się działo. Jak jest mocno grzebane to lutownica, termoskurczki i zrób krótkie wstawki, żeby wszystko było na porządnie ;)

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Spróbuj przyuważyć w którym momencie przepala ten bezpiecznik. Jeżeli przewody w klapie zrobiłeś dokładnie to ta wersja raczej odpada. Sprawdź jeszcze gniazdo i przewody gniazda tego bezpiecznika czy wszystko tam jest ok, tzn czy gniazdo jest czyste i nieuszkodzone, czy przewody, które są przy gnieździe nie robią zwarcia, czy są dobrze przymocowane. Jeżeli wszystko ok. to próbuj metodą prób i błędów, znaleźć moment w którym przepala ten bezpiecznik. Możliwości trochę masz do sprawdzenia. Ten bezpiecznik się tylko przepala czy jest również przytopiony?