Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Ostatnio zmieniałem komplet tarcz i klocków + nowy płyn hamulcowy. Wtedy zaczęła mi się świecić kontrolka hamulców (ta żółta, bodaj od stanu okładzin). Zczytałem błędy INPĄ, był błąd zbyt niskiego poziomu płynu hamulcowego. Wszystko skasowałem jednak kontrolka nadal świeci. Co może być przyczyną, komp nie wywala mi żadnych błędów. Mam też problem ze wskazaniami ilości paliwa. W zimie podczas największych mrozów w aucie było letnie paliwo i w ogóle to nie chciało działać. Byłem zmuszony żeby odkręcić denka zbiornika i spuścić to felerne paliwo. Od tego czasu nie działa mi w należyty sposób czujnik w baku. Wygląda to tak jakby pokazywał stan tylko z 1 komory lub coś w tym stylu, ciężko mi powiedzieć bo nie znam dokładnie konstrukcji tego zbiornika. Co mogło pójść nie tak? Zawiesił się pływak czy jeszcze co innego? Czy po operacji wyciągnięcia pływaków trzeba to jakoś kalibrować? Boję się, że w pewnym momencie auto mi stanie bo np jakaś pompka nie przepompuje paliwa etc. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Opublikowano

Nic nie poszło "nie tak".

Prawdopodobnie nie zmieniałeś też czujników do klocków?

Jak nie zmieniałeś to po prostu zobacz czy wtyczka jest na swoim miejscu, czy wtyk się nie rozpiął.

Zapal stacyjkę i wyłącz 10-15 razy - jeśli komputer nie odczyta błędu przez tą krotność zapaleń to automatycznie błąd jest kasowany.

Co do paliwa - nie znam dokładnie konstrukcji tej pompy w baku - nie musiałem jej jeszcze wyciągać :)

Może też wyjaśnij co pokazuje Ci kontrolka stanu paliwa - np. 30 litrów? A system Ci odczytuje cały bak? Ile masz na Inpie litrów w baku? Jaki masz zasięg po wlaniu całego baku?

Opublikowano

Czujników w ogóle nie zakładałem, bo wiadomo to są 1 razówki a i tak klocki zmieniam zawsze ciut wcześniej niż krańcowe zużycie więc szkoda na to kasy, lepiej dołożyć i mieć porządne klocki.

10 - 15 razy w szybkim tempie czy jak? Komp nie wywala błędu, zużycia klocków a kontrolka się świeci (czyżby nie było to uznawane za błąd?). Co do zbiornika to na kompie wskazania nie sprawdzałem w każdym razie zalany do pełna pokazuje mniej więcej pół stanu. Dla bezpieczeństwa cały czas jeździ z dosyć sporym zapasem paliwa bo ciężko powiedzieć jak te wszystkie pompki reagują teraz. Jak mogę ewentualnie sprawdzić czy same czujniki są ok? One rozumiem działają regulując opór? Na kompie jest jakiś test żeby to szybko sprawdzić czy raczej po prostu rozebrać bak i sprawdzić?

Pozdro

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.