Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś ma jakiś patent by wykryć która rolka (pasek wieloklinowy) świerszczy lekko jak silnik obciążony :cry2: . Może mam coś nie tak, ale jak usłyszę jakiś nieznany dźwięk to chcę wiedzieć. Serwis mnie spuścił - poczekaj pan jak będzie wyraźnie.
Opublikowano
Dziękuję za uwagi, nawiew wykluczam, pierwsze co sprawdziłem. Dźwięk przypomina pracę sypiącego się łożyska na sucho, albo luzy na osi kręcącej się rolki. Autko ma 70tyś. i myślałem że za wcześnie na zabawy z paskiem. Ale niestety w cichym aucie każda minimalna niedoróbka wychodzi. Widzę też na pasku nierówną pracę na wolnych obrotach, wyraźne drganie jakby od jednego z cylindrów, albo od przycierania co obrót jakiegoś elementu spiętego paskiem. Niestety alternator też tam jest. Słyszałem że można polać wodą taki element i zobaczyć czy przycicha? Woda dobrze smaruje i szybko odparowuje nie powinno zaszkodzić jakby co?
Opublikowano
Ja dorzucę swoje 3 grosze. U mnie świerszcz pojawiał się przy ok 1200 obrotów. Podejżewałem już wszystko. Okazało się, że to walnięta poduszka pod silnikiem. Teraz podobnego, lecz cichszego świerszcza powoduje pęknięty uchwyt układu wydechowego (ten koło łączników elastycznych). Przyczyną takiego dźwięku może być wiele elementów. Ważne jest aby znaleść winowajcę i nie pakować się w niepotrzebne koszta.