Skocz do zawartości

[320d M47N] - brak mocy, kopci na szaro/bialo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Awaria jet nastepujaca. Podczas jazdy ucieło mi turbinę, a za autem została ogromna chmura "siwego" dymu, ktora towarzyszyla mi, dopóki nie zjechałem na parking. Otworzyłem machę, okazało sie, ze jeden z węzyków podcisnienia był rozłączony. Podłączyłem, wstawiłem nowy zaworek podcisnienia turbiny, ale nie pomogło(jakims cudem woziłem w bagażniku). Auto trudno podkręcic do obotów powyżej 2500, każde wciśnięcie gazu powoduje ogromną chmurę dymu. Przyjechał Fala i na komputerze wyświetlił błąd EGR. Pytanie, czy wymiana zaworu EGR zalatwi problem? Oleju z silnika nie ubyło, borygo też w normie. Ewentuanie inne sugestie. Przy odrobinie szczęscia, Fala wklei kod błędu(jakis taki straszny, po niemiecku:D). Do mechanika mam jakies 20km, mogę w takim stanie pokonac ten dystans? Zależy mi na czasie, do 18 jestem na zajęciach i do tego czasu muszę podjąć decyzję czy wracać do domu i wymieniać zawór EGR samemu(mam ten od turbiny, wygladaja na takie same), czy jechać prosto do mechanika, co oznacza, ze na kilka dni zostane bez auta. Dzięki za ewentualne pomysly.

Dodam, że jechałem dosyć agresywnie, z pedałem w podłodze. Podczas przyspieszania usłyszałem głuchy stuk i nagle nie mam mocy, a za mną siwa chmura dymu. Naprawdę duża.

Wielkie podziękowania dla Fali, który wyjechał do mnie z kompem i pożyczył mi narzędzia. Dzięki stary, kiedyś się odwdzięczę.

http://www.lastfm.pl/user/lolcatiero - aktualnie słucham:

http://lastlabs.pl/musicbar.php?username=lolcatiero&color=red&unicode=no

Pozdrawiam, Michał.

Znany również jako delano @E46Forum.PL

Opublikowano

Witam!

Nie tak dawno miałem podobny przypadek jadę sobie jadę prędkość ok. 120km/h, lewy kierunkowskaz, dodaję gazu - wyprzedzam, a tu nagle bum coś strzeliło dźwięk jak by ktoś z dubeltówki strzelił, auto momentalnie straciło moc, na szczęście wyprzedzając auto było na tyle rozpędzone że udało mi się zjechać na prawy pas, patrzę w lusterko chmura czarnego dymu jak z "Ikarusa" myślę sobie na pewno poszło uszczelnienie turbiny i trzeba się natychmiast zatrzymać. Lecz po przejechaniu, a raczej przetoczeniu ok. 200-300m auto dym ustał, zjechałem na zatoczkę podnoszę maskę i słyszę że coś syczy więc zaglądam pod obudowę silnika, a tam widok zsuniętego węża od intercoolera tuż przed zaworem EGR nr. 4 jak na rysunku.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2108&hg=11&fg=40

Żadnych narzędzi przy sobie nie miałem wiec nie mogłem usterki usunąć na miejscu, przejechałem tak w sumie ok. 6km bo tyle miałem do domu.

Założyłem zsunięty wąż wymieniłem opaskę zaciskową na nową i wszystko jest jak dawniej.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
@up kolego nie masz zestawu narzędzi ori bmw na klapie bagażnika ? Ja miałem identyczną sytuacje i sobie poradziłem na miejscu tym co dostałem wraz z autem :)

Pokrywę silnika udało mi się odkręcić, natomiast problem miałem z przykręceniem na nowo opaski zaciskowej węża, gdyż w zestawie brakuje mi śrubokręta oraz jednego klucza płaskiego (10/8).

Teraz na przyszłość będę musiał skompletować brakujące elementy jak widać nie bez powodu są w wyposażeniu fabrycznym.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
mi osobiście też to się zdarzyło ale nie bez powodu, kiedyś podczas czyszczenia egr i kolektora dokręciłem za mocno opaskę i ja lekko popsułem, niestety brakło mi na warsztacie opaski w tym rozmiarze więc ją lekko naprawiłem i skręciłem z myślą o jej wymianie (czymś do domu musiałem się dostać w nocy) no i się mi zapomniało :)

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM