Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Znalazłem awarię mojego ogzewania. Otóż upaliły mi się przewody od pompy wody, która znajduje się pod zaworami do ogrzewania. Prawdopodobnie jest uszkodzony silnik. Nawet nie mogę go sprawdzić, bo przewody upaliły sieprzy samej obudowie. Czy ktoś może taką pompę naprawiał? A może wiecie ile kosztuje jakaś używka?
Wodzik
Opublikowano
Cześć wodzik. Czym objawiała się awaria pompy elektrycznej u Ciebie? Tym, że na wolnych obrotach nie leciało ciepłe powietrze przez otwory wentylacyjne? Możesz powiedzieć jak się do niej dokopać, bo jeśli takie miałeś objawy to chyba mam to samo. Także mam 730 E-32 1990r.
Opublikowano
Dokładnie to samo. Żeby ją wyjąć trzeba odkręcić elektrozawory od ogrzewania i ona jest przykręcona do nich od spodu. W razie co zrobiłem zdjęcia rozebranej pompy, więc mogę je zamieścić.
Wodzik
Opublikowano
Witam po krótkiej nieobecności. Dzięki za odpowiedź na moje pytanie trochę mnie uspokoiłeś, bowiem myślałem że będę musiał zmianiać nagrzewnicę, a przy tym jest już troche dłubania. Jednakże mam jeszcze jedno pytanko. Pompa o której rozmawiamy wraz zaworami znajduje się w komorze silnika po stronie kierowcy tuż przy przegrodzie? Jeśli tak to na dniach się tym zajmę bo ponoć wracają mrozy nawet do 30 stopni poniżej zera. Przyślij jeśli możesz fotki całej operacji jaką wykonałeś rozbierając pompę łącznie z jej demontażem z komory silnika.
Opublikowano
Wysłałem zdjęcia. Mam nadzieję, że pomogą. Z demontażem nie ma problemu. Wykręcasz 3 nakrętki mocujące zawory i wysuwasz wszystko w kierunku prawej strony samochodu. Jak będziesz wysoko trrzymał węże wodne to nawet płynu nie będziesz musiał spuszczać. Daj znać jak to ogarniesz.
Wodzik
Opublikowano

witam.

Sorka za OT ale czy taka pompa znajduje się również w e34 520 i ???

Jak tak to gdzie??

Jakie objawy będą towarzyszyć rozsypanej pompie wodnej??

Ja ostatnio mam następujący problem.

Zacznę od tego że wskazówka na zegarze wsazuje mi po max rozgrzaniu na kresce przed tą na srodku, a wszystko zaczęło się po wymianie termostatu< te same wartosci co stary> ale nie chodzi o mi o wskażnik.

Mam problem z temp. nadmuchu, jak jadę wszystko jest ok, leci ciepłe powietrze , jednak jak się zatrzymam po chwili zaczyna mi lecieć zimne powietrze i temp na wsażniku zaczyna mi rosnąć do środkowej kreski , jednak nigdy jej nie przekracza, wystarczy że lekko dodam gazu i temp na wskażniku opada a z nawiewu zaczyna lecieć ciepłe powietrze.

Czy to pompa mechaniczna płynu?? a może elektrozawór bo też mi się wydaje że nie działa, gdzie znajduje się jakiś bezpiecznik od elektrozaworu??

Proszę o pomoc.

THX.

Opublikowano
Z tego co piszesz wydaje mi się, że możesz mieć zapowietrzony układ. Dobrze go odpowietrzyłeś po wymianie termostatu? Co do ogrzewania. W e-34 jest taka sama pompa. Jeśli nie działa to może również być zapowietrzona nagrzewnica. Jeśli chodzi o demontaż pompy zamieszczę go w poście: do tych co marzną w samochodach.
Wodzik
Opublikowano
jesteś pewny ,ze jest taka sama pompa??? rozbierałęm zaworki i nic takiego nie widziałem .. to raczej powinno sie w oczy rzucać ..
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
Z tego co piszesz wydaje mi się, że możesz mieć zapowietrzony układ. Dobrze go odpowietrzyłeś po wymianie termostatu? Co do ogrzewania. W e-34 jest taka sama pompa. Jeśli nie działa to może również być zapowietrzona nagrzewnica. Jeśli chodzi o demontaż pompy zamieszczę go w poście: do tych co marzną w samochodach.

ta pompa jest identyczna w e34 , e32 , niektorych e36

ja mam taka u siebie, praiwe nowa, wymienialem ja jakies 4 miesiace temu. Zamowilem nowa z ASO za 470 zł. Moge ja wymontowac i sprzedac Ci za 200 zł.

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano
O dzięki ide jej szukać :) słychać ją jakoś jak pracuje? wiesz to troche dziwne kupwać coś za 470 zł i po 4 mc sprzedawać za 200 zł wydaje mi sie ,że jestes rozczarowany działaniem tej pompy (mała róznica przed i po ) czy sie mylę? dzięki jeszcze raz za info :)
Opublikowano
O dzięki ide jej szukać :) słychać ją jakoś jak pracuje? wiesz to troche dziwne kupwać coś za 470 zł i po 4 mc sprzedawać za 200 zł wydaje mi sie ,że jestes rozczarowany działaniem tej pompy (mała róznica przed i po ) czy sie mylę? dzięki jeszcze raz za info :)

proponuje Ci odiwedzic dzial galerie i obejrzec moje 750, po niedawnym spotkaniu ze starem. moze wtedy przestaniesz sie dziwic czemu chce sprzedac ta pompe.... a ze ja wynienialem mozesz wyczytac w dziale mechanika w moim poscie sprzed paru miesiecy o uciekajacym plynie, ktory jak sie okazalo wyciekal przez uszkodzona pompke elektryczna.

http://www.gratka.pl/moto/tresc.phtml?id_og=4582342&id_region2=5&id_podrubryka=1&id_rubryka=1&marka=BMW&model=750&id_region=0&z_dnia=-1&cena_od=0&cena_do=-1&inte=on&gaze=on&biur=on&nr=1&key_unique=30d5e907a2779ae9b8746f5db0a0e2d5

a u mnie skonczylo sie tak ze wylecial przez nia caly plyn, bo wkoncu strzelila kompletnie.... takze roznica "przed" i "po" byla kolosalna.

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

Dziwie się bo nie znałem faktu ,że miałeś dzwona , współczuję! szkoda Beci:( wiesz jak ktoś coś tani sprzedaje to jest to podejrzane ..."Tanie zakłądajac ,że wyciagaszze swojego auta i dalej nim jeździsz" bo jak z rozwalonego auta to inaczej wygląda :)

Byłem szukać w swojej E34 i ja tego u siebie nie widzę ... ani brak przewodów od zasilania pompy elektrycznych ... ani pompy rok 89 coś mi tu nie gra .. ale pomyślę aby jawstaić gdzieś w środku przewodu ... bo mnie to ćimno wkurza .Napewno ta pompa była w E34 ? sprawdził bym tu http://www.realoem.com/bmw/select.do ale niewiem jak to sie nazywa a całe auto przeglądać ... :) zresztą zaraz jeszcze poszukam . ok znalazłęm wiec dopisuje moze kiedyś sie komuś przyda ... faktycznie jest coś takiego .

Opublikowano

ok dzięk idziś jej nie widziałem jak jej jutro nie znajde to sie do ciebie uśmiechne ... no i jak znajde a okaże sie ,że nie działa to też neistety sie odezwe :( :) cholera u mnie nawet przewodu do tego nie iwdać koło elektrozaworów są tylko3 węże ..

Pozdrawiam

Opublikowano
Ogromne podziękowania dla wodzik'a za przesłanie sesji zdjęciowej dotyczącej pompy elektrycznej. Na pewno pomoże mi to w odzyskaniu ciepła w aucie.
Opublikowano
Mnie to uświadomiło ,że coś takiego jest:) tylko nie mogłem tego znaleźć w mojej E34... :( więc też przyłaczam sie do podziękować :) i czekam na info gdzie to jest w e34 .. powinno być pod elektrozaworami tak?
Opublikowano
Hejo. Obejrzyjcie mój post " do tych co marzna w samocodach". Tam opisuje jak tę pompę zlokalizować i rozebrać. Taka sama jest w e-32, jak i w e-34. Swoją drogą drogo się u Was cenią. W Wawie za nową w ASO 440 zł. Używka do 150 zł. Ja kupiłem za 80 zł. Służę namiarami. Goście mają na prawdę fajne ceny na wszystko.
Wodzik
Opublikowano

Jako, że jestem z Twoich okolic mógłbyś mi przesłać na maile'a telefon lub ewentualnie adres do tych klientów o których piszesz że wszystko mają? Zawsze będę mógł do nich podjechać w razie czego.

Napisałeś jakiś oddzielny post i zatytuowałeś go "do tych co marzna w samochodach"? W jakim dziale go szukać - "zrób to sam"?

Opublikowano
a na allegro sprzedają ? to bym porposił o namiar :) wiesz stones1 ma pompe za 200 zł ale tak sie wacham troszke za dużo ,Wiem ,że świeża pompa ale jest tyle rzeczy do zrobinia :( wachacz tył do wymiany :(