Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mój problem się zaczął po wymianie oleju, zaczęły stukać popychacze a z niedługim czasem wałek zaczął się przycierać i dmuchać z wlewu oleju a w środku zaczęło dawać spalinami, przy czym Beata straciła dużo na mocy... obliczając koszt naprawy co przy moim budżecie jest majątkiem postanowiłem zadzwonić do znajomego który zajmuje się samymi bmw, powiedział mi ze za kompletną głowice z wałkiem chce 350 zł + 70 zł uszczelka pod głowice którą kupiłem i zamówiłem dodatkowo uszczelkę kolektora wydechowego i ssącego... problem tkwi w tym czy na długo mi taka wymiana wystarczy????? przed tym wszystkim auto wspaniale się zbierało (bez katowania) o każdą dbałem i dbam ... spalanie nadal w normie 6,5-7,5 na 100km Jakie jest wasze zdanie w tej sprawie???

//

Opublikowano
lotos 15w40 minerala mogłem kupić 10w40 valvolina ale innym nic nie było na minerale np e36 320i m50 z97r
Opublikowano

W silniku m4018 jest magistrala która smaruje wałek rozrządu, posiada ona bardzo cienkie otwory olejowe przez które olej mineralny nie płynie w momencie gdy silnik jest zimny.

W tym momencie dochodzi do przecierania się wałka i innych elementów głowicy.

Szczególnie zimą olej mineralny jest bardzo gęsty i nie wypływa przez magistralę olejową, głowica dość długo pracuje na sucho

Oleje mineralne wycofuje się z rynku.

Taki olej nie nadaje się do tego typu silnika, jak już naprawdę ktoś chce stosować taki olej to tylko w okresie letnim.

Proponuje umyć dokładnie wnętrze silnika jakimś środkiem do mycia silników, sprężonym powietrzem odetkać magistrale olejową rozrządu, a głowica czy to po regeneracji czy z innego silnika ma być czysta.

Zalać olej tylko syntetyczny i cieszyć się z jazdy.