Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zajrzałem tutaj bo chcę zamienić e39 na coś mniejszego i tańszego w utrzymaniu, chciałbym na e46 lub e90 ale w sumie to obojętne który model, aby nie był czarny :-)

Niestety widzę że koszta utrzymania będą podobne. A może nie? wiecie coś na ten temat?

Szukam sedana lub coupe ok. 150KM dobrze by było jakby to był automat ze skórą, do 150tkm i od 2004r.

Co do poszukiwań to faktycznie jest ciężko, pamiętam jak szukałem swojej 530D to trwało to 4 miesiące zanim trafiłem na gościa ,który nie odpowiadał na pytania: "eee... no wie Pan.." tylko wprost i szczerze.

Jednak cierpliwość się opłaca, ja swoją 5 kupiłem krajową kupioną u Smorawińskiego od pierwszego właściciela bezpośredio, auto było na firmę , z kratką, więc na każdą śrubkę były f-ry.

Teraz jeżdżę już 6 rok i wymieniam tylko to co się zużywa, żadnych przykrych niespodzianek, niestety przyszedł czas się z nią rozstać.

Jeżeli macie doświadczenia w porównaniu kosztów utrzymania e39 do e46 lub e90 to proszę podzielcie się.

Moja 5 pali średnio (duużo korków) 10.5, w trasie na tempomacie 7.8 a jak jadę ekodrive to nawet 6.5 , jak ze spalaniem w 330D? czy będzie dużo mniejsze? a może 320 chyba że 4 cylindrowy diesel to niezbyt dobry pomysł ( nie lubię jak czuć pracę silnika na jałowym biegu).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

330d spali Ci tyle samo co Twoje obecne auto. Może z pół litra mniej.

Jeśli chcesz auto znacząco tansze w eksploatacji to szukaj e46 320d.

Zależy ile kasy masz do wydania. Ja na Twoim miejscu szukałbym e46 330d, jeśli spalanie Cie nie przeraża. Na pewno e46 jest nieco tansze w eksplaotacji niż e39, a to ze wzgledu na budowę - np. prostsze zawieszenie.

W e90 bym sie nie pchał. Tu koszty utrzymania są wysokie, a solidnosc duzo mniejsza niż w e39. Tym bardziej że w tym modelu e90 330d są jeszcze bardzo drogie - jesli mają być w dobrym stanie.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...