Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomierzyłem ciśnienie w cylindrach :

na skrajnych jest około 25

a na 2, 3, 4 i 5 26-27

czy są to dobre ciśnienia?, mam silnik 3,0 D M57 TU rok 2004 .

Opublikowano (edytowane)

Dla diesla z bezpośrednim wtryskiem 31-34 Bar.

Roznica pomiedzy cylindrami nie powinna byc wieksza jak 0,3 Mpa dla diesla...

Poza tym miernik miernikowi nie rowny i bardziej liczy sie tutaj jak najmniejsza roznica pomiedzy cylindrami jak wartosci przez niego podawane.

Oczywiscie jakies minimum jest i wydaje mi sie ze to 25 Atm to jest to minimum.

Pytanie jeszcze,jak sprawdzales to cisnienie?

Edytowane przez pieczek
Opublikowano

Pytanie podstawowe to takie po co mierzyłeś to ciśnienie ? Co ci nie działa co chciałeś sprawdzić ?

Z doświadczenia powiem ci że to dobre ciśnienie, ale miałem tez przypadek taki że w 2 litrówce na czwartym cylindrze było ciśnienie na poziomie 25 i był problem bo komputer nie dawał rady sobie wysterować wtrysku i cały czas pokazywał zła korektę, niezależnie od włożonych wtrysków.

Opublikowano

Mierzyłem ciśnienie , ponieważ we wcześniejszym poście opisywałem dziwny wydobywający się dźwięk z okolic silnika. Mechanicy aby wykluczyć uszkodzenie tłoka, tłoków zaproponowali pomiar ciśnienia.

Wydaje mi się , że ten pomiar eliminuje raczej hipotezę o uszkodzonym tłoku. Zatem następnym etapem będzie sprawdzenie panewek i może korbowodów po zrzuceniu miski olejowej. Jak to nie da rezultatu (odpowiedzi) , pozostanie zrzucenie głowicy, lub szukanie od razu następnego silnika.