Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie jestem posiadaczem BMW E30 rok producji 1988 wersja silnika 1.8 M40. Niestety silnik jest uszkodzony a jego naprawa jest nieopłacalna.

Znalazłem ciekawą ofertę silnika do BMW E30, E36 jest to silnik 1.8i rok produkcji 1993 wizualnie na fotkach wyglada praktycznie itentycznie. Poprzednio silnik ten byl zamontowany w wersji E36 stąd też moje pytanie czy takowy silnik będzie kompatybilny z moim BMW dodam że silnik posiada cały osprzęt. Proszę o informacje tylko od osób pewnych na 100% pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Są drobne różnica w kolektroze ssącym, ale da się to ogarnac, przekładając z Twojego.

PZDR>

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może podepnę się pod temat- chociaż mam tyci inne pytanie.

Czy przy swap'ie silnika z E36 można również zrobić swap klimy? Czy to ma sens? Czy ktoś już to robił? Druciarstwo straszne?

Planuję zakup e30 ale ciężko ją dostać z klimą (a już ze sprawną to graniczy z cudem) stąd pomysł na przeszczep wraz z mocniejszym silnikiem.

Autko ma być do jazdy a nie KJS'y czy jakieś dziwactwa... stąd miło by było mieć klimkę.

Dzięki z góry za odpowiedź!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmmm, nie pasuje tak plug&play. Najwazniesza jest nagrzewnica, ona musi być z e30. Kompresor oczywiście musi być do danego silnika. Sam skraplacz, wentylator, przewody da się coś w tym temacie porobić (oczywiście znajomości tu i tam się przydadzą, bo inaczej to wyjdzie lekko 2tyś). No i oczywiście elektronik co ogarnie instalację elektryczną.

PZDR>

Opublikowano
poszukaj na allegro jak najwięcej gratów z e30, a reszta to już e36 i trochę fantazji żeby to zgrać :)

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg