Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam trochę mały problem niedokładnienie przeczytałem i ukręciłem śrubę tą lewoskrętną tłok vanosa - wałek wielorowkowy. Pytanie mam odnośnie tego wałka wielorowkowego. Wyjełem go przekręcając wał kluczem - wcześniej zaznaczyłem sobie w miejscach na zdjęciu ustawienie wałków ( ten krótszy pkt jest zaznaczony na kole zębatym). Jak będę wkładał ten wałek wielorowkowy i ustawie na tych pkt co zaznaczyłem to powinno być ok ? - potrzebuję potwierdzenia. Na stronie Beisan jest opisane jak rozebrać łożysko oporowe będę w pracy to robił jutro i mogę użyć grzechotkę (dynamometryczną) ? bo niemam klucza pneumatycznego.

http://iv.pl/images/81366323174733247135_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
jeżdże już prawie 3 tygodnie jest ok, tzn. bieg jałowy się ustabilizował (wcześniej gasł czasami, tak jakby za szybko się nagrzewał bo obroty szybciej spadały teraz jest ok,). Może się zbiera lepiej, aż tak tego nie odczułem raczej. Najważniejszy jest ten bieg jałowy i pod czas nagrzewania nie trzęsie silnikiem.
Opublikowano

witaj

sam zrobiles? ile cie to kosztowalo?

tez mi autko gasni, dzis mi troche wariowalo jadac na luzie poprostu... gaslo. i pojawia mi sie check.

jakie miales objawy ktos ci to robil?

BUNIA :)
Opublikowano

Witam, 250 uszczelnienia z USA., te sruby co mi pekly to 5zl sztuka, tloczki nowe do elektrozaworow 160zl,.,, wszystko sam robilem, ogolnie latwa robota, trzeba by bylo przy okazji wymienic uszczelke pod pokrywa zaworow, ja wczesniej juz wymienialem.

W tym filmiku w pierwszej czesci moje auto tak sie zachowywalo, najczesciej jak byl zimny choc nie zawsze,

Pozdrawiam

Opublikowano

i co po naprawie sie skonczylo? ja mam to troche innaczej u mnie jak sie rozgrzewa na jalowym nic sie nie dzieje...

błedy mi wychodza 227 i 228 o zbyt bogatej mieszance ( za duzo O2) tzn ze mam nieszczelonosc i lewe powietrze i przez to prawdo podobnie mam takie akcje. U mnnie Vanos chodzi bez zarzutu tak mi sie zdaje bo mam pelna moc a poza tym pracuje cicho i rowno(poza tymi momentami gdy faluja obroty i gasnie). Przez to adaptacje paliwowe sie u mnie rozjezdzaja. ale jak cos to moze i u mnie kiedys vanosa ogarniesz?

Opublikowano
Kompresje sprawdz, nie bylem na kompie, robilem to tylko dlatego bo wiadomo nic nie jest wieczne, jak narazie wszystko jest na duzy plus i niemam juz takiego "przygasania" jak na filmiku.
Opublikowano
Inpa sprawdzilem sobie i mam caly czas dwa bledy 227 i 228, opiesane jako zbyt bogata mieszanaka ktora jest spowodowana za duzo iloscia powietrza. Gdzies mi lewe powietrze lapie. Zdaje sie ze wlasniie przez to mam te nie rowne obroty po usunieciu bledu ( jak kontrolka sie swieci to po kilku dniach jest ok), rozjezdzaja sie adaptacje paliwowe. Tak mi sie zdaje mam nadzieje ze jak to naprawie o nie okaze sie ze jedna vanos. Ale nie mam takich objaw takiego falowania na jalowym. U mnie jak jest na jalowym to ladnie i rowno pracuje (poza uruchomieniem za 1 raze jakos tak dziwnie by po kilku sekundach sie ustabilizowac), nic mi poza tym nie szumi i nie dzwoni.
Opublikowano
u mie z tym falowaniem to było do pierwszego zgasniecia, jak zgasl i go odpaiłem ponownie to już pracował normalnie.