Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam pewien problem z autkiem a mianowicie sprawa wygląda następująco. Silnik chodzi normalnie równo lecz co jakieś 5 sekund słyszę taki dźwięk ciężko mi go opisać coś jakby wpadało w rezonans w środku w tym momencie trzeszczą boczki lub coś innego trwa to sekunde i mija. Towarzyszy temu przygasanie świateł. Obroty nie drgną ani troche, wszystko powyłaczane nawiew itp gra tylko radio i też nie za głośno. Kontrolka od ładowania się nie świeci. Ci to mogło się stać?

Edytowane przez HackerMan_1989
Opublikowano
Sprawdzałem też sobie ładowanie i wyszlo coś takiego: jak uruchamiam zaplon to jest 12V jak odpalam do dochodzi do 9V a gdy już sobie chodzi na jałowym to ma ładowanie od 14V do 14,3V Chyba wszystko jest oki co?
Opublikowano
Dziś wróciłem z trasy około 400km i pojawiły się nowe objawy. Buczenie słyszę dosć wyraźnie w kabinie, na jałowym przygasają wszystkie możliwe rzeczy światła lampki itp. oraz podczas tego buczenia i przygasania świateł ładowanie spada czasami do 13,3V
Opublikowano
Masz uszkodzony regulator napięcia w alternatorze, jeśli masz alternator Bosch'a to koszt około 30zł, jeśli Valeo to powyżej 100zł.
Opublikowano
Regenerowany mógł być ale regulator jeśli był sprawny to na pewno nie był wymieniany, radzę nie zwlekać z naprawą (wymianą regulatora) bo pewnego ranka przekręcisz kluczyk i rozrusznik nawet się nie odezwie.
Opublikowano
Napisałeś że przygasają ci światła i że ładowanie spada do 13,3V czyli na 99% obstawiam regulator. Po prostu alternator nie wydala podczas dużego obciążenia a zasada jest prosta, jeśli uszkodzony alternator to nie będzie ładowania, jeśli ładowanie jest ale chociażby na moment napięcie ładowania spada poniżej 14V to problem tkwi w regulatorze napięcia, gdyż to on odpowiedzialny jest za utrzymanie stałego napięcia ładowania.
Opublikowano

Kolego nikt tu z "fusów" wróżyć nie potrafi, zadałeś pytanie - otrzymałeś odpowiedź i zamiast sprawdzić czy była ona poprawna to zadajesz w kółko te same pytania, sorry ale to trochę drażni. Nie zgadzasz się z diagnozą to szukaj dalej i płać mechanikom, albo udaj się do kumatego elektryka samochodowego i sprawdzi ci alternator w 10 min. Nie wiem na co ty liczysz ale jeśli ktoś sugeruje ci jakieś rozwiązanie to należałoby sprawdzić czy czasami ten ktoś nie ma racji, czego oczekujesz po napisaniu "światła mi przygasają itp), problem jest w elektryce, tym bardziej że sam piszesz że napięcie ładowania spada do 13,3V a to stanowczo zbyt mało i tak nie powinno być!!! Co jak nie alternator odpowiada za ładowanie akumulatora??? a co steruje alternatorem żeby ładował non-stop takim samym napięciem???

Sorry ale już nie wiem co ci napisać, jeśli sprawdzisz alternator/regulator i okaże się że jest sprawny to będziemy kombinować dalej ale innej opcji nie widzę no chyba że cud się stanie i znajdzie się wróżka na forum.

Opublikowano
Panowie a więc tak regulator wymieniony bo stary troche klulał na nowy oryginał Valeo ale objaw buczenia pozostał i przygasające światła również elektryk mówił coś o kole pasowym, sterownik świec zarowych. Co wy na to?
Opublikowano
Na kole nie ma zadnych luzów itp tym bardziej ze było wymieniane jakieś 1,5 roku temu. sterownik coś tam o prądzie mówi że może z dużo obciąża alternator itp. A może to ten podgrzewacz wody? Aaa i z tego co widziałem to został ten pasek na pompie wspomagania alternatorze i wale tego od klimy nie było a objawy dalej nie ustąpiły
Opublikowano

No więc tak. Dodzwoniłem się do mechanika i tak: założyli calkiem inny nowy alternator i problem dalej występuje. Dziś po szukaniu czegoś na forum znalazłem taki wątek:

bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=142076&start=15

I teraz tak nie wiem jakie mi już tam koszta policzyli ale zastanawiam się czy nie wspomnąć im o tym podgrzewaczu. Co sądzicie?