Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! skrzynia czasami przełącza mi sie w tryb awaryjny. Olej wymieniony miesiąc temu. Guma na moście jest do wymiany i poduszki pod silnikem co zauważyliśmy dzisiaj z mechanikiem. Po podłączeniu na kompa wyszedł jakiś błąd przy przełączaniu z 3 na 4 bieg. Co to może oznaczac? Czy może to być wina tej gumy i poduszek? Mechanior powiedział, że skrzynia sie kończy.
Opublikowano
Mieszkam w Grecji i byłem na kompie DIS w jezyku greckim. Powiedział mi, że błąd przy przełączaniu z 3 na 4 bieg. Mówił też, że narazie jeszcze chwile pojeżdże ale tryb awaryjny będzie mi się włączał coraz częściej. Mówił, że bardziej opłaca się wymienić na manuala.
Opublikowano

Naprawa skrzyni, jeżeli spalone są tarczki a tak podejrzewam (chyba że błąd mówi co innego) to ok 3500-4500zł zależy co jeszcze wyjdzie dodatkowo. Swap na manuala wcale taniej nie wyjdzie. Chyba że będziesz robił na używanych częściach ale i tak kosztowne duperele musisz kupić w ASO, a jest trochę tego. Ponadto w Vinie będziesz miał zawsze steptronic.

Najpierw dowiedz się co dokładnie oznacza błąd bo może być to jakaś drobnostka typu zawieszający się zaworek w sterowniku, a później pomyśl co robić. W razie czego zawsze możesz kupić używaną lub regenerowaną skrzynkę. Chociaż po dobrej naprawie masz zawsze xxxkkm spokoju.

Opublikowano
Poszukam tutaj na miejscu jakiegoś speca od automatów. W pon wymienie najpierw poduszki silnika i łączik wału może to coś pomoże. jeżeli całkowicie padnie skrzynia to będe myślał nad swapem na 3.0 z manualem. Koszt przekładki bez hamulcow i wydechu to 2000e. Z 400-500 euro wezme za stary m52. bardziej opłaca się ta przekładka niż naprawa skrzyni. oczywiście najpierw zbadam w jakim stanie jest ten 3.0.
Opublikowano
zapytam inaczej. Czy zużyte poduszki silnika i łącznik wału z dyfrem mogą powodować przełączanie skrzyni w tryb awaryjny? Skrzynia automatyczna ma jakieś poduszki lub gumowe elementy, które warto sprawdzic?
Opublikowano
Są poduszki skrzyni. Co do trybu awaryjnego to wątpię żeby miało to coś wspólnego. Bez sensu szukasz innych przyczyn. Nie lepiej podłączyć kompa sczytać dokładnie błędy i będzie wiadomo o co chodzi? Lub podjechać do jakiegoś specjalisty od ASB, na pewno w Grecji jacyś się znajdą. Bo jak na razie to wiadomo tylko tyle że ASB przechodzi w tryb awaryjny. I nic więcej...
Opublikowano
He he tutaj w Grecji ze specjalistami troche ciężko. Byłem dzisiaj u jednego. Zdziwił się jak powiedziałem mu żeby zczytał błędy z kompa. On przejechał się ( na miejscu pasażera) i stwierdził, że późno zmienia biegi. Chiał żebym przyjechał jutro i chciał spuścic olej żeby zobaczyć w jakim stanie jest chociaz miesiąc temu wymieniałem. Oczywiście powiedział, że starego nie można będzie wlać spowrotem i trzeba wymienić. Ogólnie podziękowałęm mu i zabrałem auto. Jade jutro do mojego mechanika na wymiane poduszek pod sinikiem i łącznika wału z dyfrem. Podłącze pod kompa, spisze sobie na kartce błędy i pojade do innego speca od skrzyń.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odswieze temat. Bylem u specjalisty od skrzyni ktory robi rowniez bmw. Na kompie wyszedl:

-czujnik abs tyl prawe kolo - kupilem

-czujnik walka rozrzadu wylotowy - kupilem

-jakis czujnik pedalu gazu. Nie zapisalem sobie bledu na kartce a w sklepie nie znalezlismy zadnego czujnika. Wiecie co to moze byc? kickdown chyba nie?

A teraz bledy skrzyni:

- can wheel speeds

- symptom glue

- gear monitoring 3,4

- symptom gear monitoring

Olej w skrzyni wymieniony. Dzisiaj wieczorkiem jak zrobi sie troche chlodniej ide wymienic czujnik abs i walka rozrzadu. Co do bledu pedalu gazu i bledow skrzyni macie jakies przepuszczenia. glownie interesuje mnie co to za blad pedalu gazu i co w nalezy wymienic? Co oznaczaja bledy skrzyni? Czeka mnie powazny remont? W serwisie nie bylo akurat goscia, ktory zajmuje sie skrzyniami i kazano mi najpierw te czujniki porobic.