Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam problem z pojawiającym się błędem silnika "Adaptacja mieszanki". Byłem z tym już w kilku miejscach u różnych mechaników. Podłączany był pod komputer za każdym razem i cały czas wyskakuje to samo. Żaden z nich nie może sobie z tym poradzić.

Był sprawdzany przepływomierz,przepustnica,kolektor 'membrana', sondy lambda etc. Wszystko wg nich działa prawidłowo. Po skasowaniu błędu, pojawia się on po przejechaniu około 50-100 km.

Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem lub po prostu wie,co mogę z tym zrobić.

Czekam na odpowiedzi.

Opublikowano
Nie mam benzyny ale moze postaram sie pomoc. Jakim programem sprawdzales te parametry czy sa ok??Jaki blad wyskakuje dokladnie?? 171?? Jesli tak to sonda siadla. Kiedys czytalem ze sonda potrafi sie zawiesic na dolnym lub gornym poziomie i wyskoczy blad mieszanki ale nie sondy bo zamiast przejsc w tryb awaryjny to oszukuje kompa. Majac DISa badz Carsofta sprawdzisz co jest nie tak. A sprawdzasz napiecie sondy przed katalizatorem a pozniej za katem i wszystko powinno byc pewne.
Opublikowano
Z tego co zauważyłem to błąd pojawia się w momencie kiedy samochód wchodzi w wolne obroty [bieg jałowy], np.dojazd do skrzyżowania etc. Wygląda na to,że komputer jak gdyby zwiększa cały czas dawkę paliwa ,błędnie odczytując małą dawkę. Po przekroczeniu pewnego progu, pojawia się błąd, tak to rozumiem.
Opublikowano
Dokladnie kolego :cool2: . Sonda zle ustawia mieszanke i dlatego szaleje. Sprawdz dobrym programem sondy i bedziesz mial odpowiedz.
Opublikowano
Nie wiem czy wartosci powinny byc dodatnie ale po podlaczeniu pod Carsofta i porownaniu w Live Date powinno pokazac co i jak. Ogolnie slyszalem ze jak zawiesza sie na gornych granicach to ma napiecie 0,8-0,9 V a na dolnych 0,1-0,3 V. Sprawdz napiecie tej przed katalizatorem i ja bym obstawial raczej za ta.
Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc.

Pójdę tym tropem i napiszę jakie będą rezultaty :)

Może któryś z innych użytkowników spotkał się z takim problemem, to byłbym wdzięczny.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W moim 4.4 z 2000 roku miałem ten sam błąd. Nowa przepływka boscha i po sprawie. Muszę dodać że latałem po warsztatach i serwisach prawie rok. Wszystko było sprawdzane i nic. Objawy takie jak u Ciebie, po przejechaniu 50 km zaświecał sie check engine i gasł dopiero po wykasowaniu błędu. W ciemno wymieniłem przepływke i po bólu;)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Wracając do tematu Błąd silnika "Adaptacja mieszanki" 2001, 4,4l ,benzyna , obiecałem ,że napiszę o efektach mojego problemu. Chciałbym podziękować kolegom ,którzy podjęli mój temat . w szczególności kol. pablok3 za trafną diagnozę . Po wymianie przepływki, dynamika auta. spalanie, żadnych błędów.Jednym słowem wszystko ok.Jeszcze raz wielkie dzięki.