Skocz do zawartości

[320Cd, CR, 150KM] Próba ograniczenia EGR, DIS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po ostatnich testach nad moim bmw jednoznacznie można stwierdzić że jest problem z zaworkiem ERG, moje auto ma normę EURO 4 związku z tym odłączenie fizyczne erg wywala błędy. Wiem że istnieje możliwość ograniczenia erg za pomocą DIS. Oczywiście posiadam pakiecik oprogramowania INPA i DIS od "trandof"(przepraszam jeżeli nickname źle napisałem). INPA pięknie działa nie ma żadnego problemu, jednak z DIS sprawa ma się już inaczej, wszystko oczywiście wedle instrukcji wykonane. Oba paski u góry (podłączenie głowicy etc) na full. Nie wiem gdzie mogę znaleźć opcje do ograniczenia egr, związku z tym kliknąłem na Diagnosis wybrałem Serie 3 i E46 następnie zielona strzałka i pokazuje mi się błąd taki jak na znalezionym zdj z internetu http://obrazki.elektroda.pl/5116204800_1332000502.jpg. Próba manualnego wybrania auta też mnie zwiodła. Jest ktoś w stanie mi pomóc ?

Pozdrawiam Sebastian

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM

Opublikowano

Witaj, skoro dwa paski są widoczne znaczy, że masz komunikację z emulatorem głowicy. Odpowiedz mi na parę pytań:

Twój system to WIN7?

Uruchamiałeś INPA przed samą próbą działania z DIS-em?

Jak INPA zachowuje się na tych dwóch kontrolkach czarnych widocznych na górze okna? Wykrywa zapłon?

Odpaliłeś IFSrv32.exe?

Opublikowano

o witaj, tak mam win7 i pobrałem udostępnione przez Ciebie oprogramowanie dla win7, uruchamiam wszystko zgodnie z instrukcją tzn:

- Odpalam już odpowiednio skonfigurowane VMware i uruchamiam xp z inpa.

- Odpalam inpe dwie kontrolki od zapłonu etc są aktywne (na czarno całe)

- Testowo odpalam inpe i sprawdzam czy są jakieś błędy w error log z silnika

- Uruchamiam pierwszy program, ten z minimalną obsługą winapi (czytaj ten co jest tylko widoczny na pasku zadań w win xp)

- Uruchamiam ten drugi program (przepraszam ale nie kojarzę jeszcze nazw) i klikam run, elegancko pokazuje mi ip 168.192.68.2 i maskę /24

- Uruchamiam DIS

- Klikam na diagnostis i wybieram serie oraz model auta, dalej strzałeczka zielona i mamy błąd, według mnie błąd łączenia dis z autem

Może to być wina kabla? Nie jestem pewien czy ma on możliwość wykrywania zapłonu ale nawet jak by nie miał to po wybraniu ręcznie auta powinien się z nim połączyć.

Dodatkowo nie wiem gdzie szukać opcji związanej w egr w ślepo brnę w diagnosis.

Pozdrawiam i z góry dziękuje Sebastian

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM

Opublikowano
Hmm, skoro INPA działa to kabel raczej jest OK. Po uruchomieniu INPA i po jej wyłączeniu na pasku zostaje program ediabas. Spróbuj połączyć się DIS-em, gdy ten program masz uruchomiony i gdy jest wyłączony. Oczywiście diaghead emulator i IFHSrv32.exe muszą być uruchomione. Jeśli to nie pomoże, to zostaje Ci sprawdzić DIS-a z tym kabelkiem pod innym autem. Jeśli będziesz już w stanie odczytać chociażby błędy DIS-em, a nie znajdziesz opcji ograniczenia EGR, to nagram film z całym procesem.