Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Będąc dzis na wymianie oleju w ASO dowiedziałem się dla poprawy humoru, że pompa wspomagania układu kierowniczego cieknie i należy ją wymienić. Koszt około 2 tys częsci plus 400 zl robocizna. Niestety podzwoniłem po sklepach internetowych i hurtowniach z bmw i nie ma nic tanszego albo oryginał albo nic ( chyba, że pompa regenerowana za 600 po dwarunkiem oddania starej ). Liczyłem, ze kupię coś nieoryginalnego ( bo jak oryginalne wytrzymało tylko 35 tys km to nieoryginalne może chociaż dwa razy tyle ). Szukałem w dziale 1 podobnego tematu, zdaje się, że jestem prekursorem tej awarii na forum w dziale 1.

Opublikowano

Na razie bede jezdził sprawdzajac stan płynu/oleju wspomagania jak bedzie mocno spadał to wtedy bede musiał cos postanowic. Na serwisie stan był górny czyli jakby wycieku nie było ale olej, który wyciekł był na tej pokrywie zabespieczającej silnik od spodu. Poza tym powiedziano mi, że jak jest mało oleju w przekładni to raz, ze jest niski stan w zbiorniczku ( to ten czarny po lewej jak się stanie frontem do otwartej maski ) a do tego są hałasy przy jeździe. Ja żadnych hałasów nigdy nie miałem.

Szkoda, że nie mam możliwości aby wyciągnąć taką pompę i wymianić w niej jakieś uszczelnienie/o-ring itd bo niby skąd olej cieknie przez pompę przez jej obudowę połączenie z układem itp, jak sama pompa wirnik,tłok itd jest do bani to po prostu nie daje ciśnienia, moja daje. Ale takich rzeczy w ASO nie robią. Chyba, że spojrzę na budowę tej pompy w częściach bmw jak da radę i spróbuje w prywatnym warsztacie, moze kiedyś ktoś już coś takiego robił.

Opublikowano
Spokojnie jeździj do czasu aż się lać nie będzie. może pompa trochę podciekała bo się zagrzała a teraz wyschło to i samo się zaślepiło. Kontroluj stan płynu wspomagania i tyle.
Opublikowano
Masz ciekawe spostrzezenie z ta temperaturą, wczoraj i dzis w szczecinie około 30 stopni w dzien po raz pierwszy w tym roku, faktycznie goraco a ja troche jeżdziłem po miescie dosyc sporo.