Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dziś chwile po ostrzejszej jeździe, zaczął się wydobywać z wydechy biały dym w bardzo dużych ilościach.

Padnięte turbo już przerabiałem, i brakuje zapachu spalonego oleju w tym dymie.

Śmierdzi jakby nie przepaloną ropą.

Silnik chodzi równo, wkręca się na obroty, płyn w chłodnicy też jest.

Czy może wtrysk padł?? Z tego co czytałem to powinien kopcić na czarno przy wtrysku.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Biały dym to z reguły płyn chłodniczy w cylindrach- jeśli masz automat to sprawdź chłodniczkę egr, może też być uszkodzona uszczelka pod głowicą, bądź sama głowica. Tak czy inaczej warto zaglądać czy coś nie dzieje się w zbiorniczku wyrównawczym i na miarce oleju ( tzw masełko koloru kawy z mlekiem).

t/

Opublikowano

Po rozkręceniu wyszło, że "rozkręciła" się turbina, jest bardzo duży luz na wałku. Turbina ma 160km od regeneracji. Zakład który to robił twierdzi, że takie rzeczy dzieją się jedynie gdy jest samochód po chipie i nie za chętnie chcą uznać gwarancje.

Turbina jest jeszcze u mnie, w jaki sposób się zabezpieczyć przed spychaniem winy przez zakład??