Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Demontowałem ostatnio kierownicę w celu sprawdzenia denerwującego plastikowego stukotania przy kręceniu. Wszystko robione przy odłączonym akumulatorze oczywiście. Po skutecznie przeprowadzeniu dokręcenia wszystkich śrub w kolumnie i podłączeniu na nowo akumulatora pokazał się błąd poduszek.

Próbowałem go skasować INPą poprzez Clear EM - niestety bezskutecznie. Wiecie jak to zrobić? Czy jednak czeka mnie wizyta w ASO?

Opublikowano
Tzn że jak wcześniej błędu nie było a pojawił się po dłubaniu przy kierownicy to tam szukał bym chyba przyczyny, tym bardziej jak robiłeś na odpiętym aku (dobrze że nie przyszło Ci do głowy tego robić z podpiętym), błąd jest i nie można go skasować to na 99% problem powinien być z połączeniem - brakiem jego z airbagiem, zobacz w inpa lub w DIS czy ten airbag pokazuje jakiś opór w ogóle.
Opublikowano

To problem z wtyczką w taśmie.Mam tak samo i dziś jadę to zrobić.Podobno te wtyczki to takie jednorazówki ,ze jak wypniesz raz to później jest problem żeby się prawidłowo trzymały i stąd jest błąd.U mnie wymieniano plastik przy kierownicy i 2 razy kasowałem już ten błąd ale teraz trzeci raz już nie daję rady .Prawdopodobnie taśma się wypięła i nie ma połączenia z poduszką

Możesz to samemu oczywiście zrobić :D :D :D

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Ehhh za mało postów przeczytałem o demontażu kierownicy... :(

sfinks311

Jak chcesz zrobić tą wtyczkę?

Opublikowano
Właśnie wróciłem z tej naprawy.Wtyczka była na swoim miejscu ( mam X3 i moze byc inaczej niż w innych modelach ).U mnie jest wtyczka przy samej poduszce i była na swoim miejscu.Błąd, który był dotyczył kostki ale dalej niz sama poduszka i tylko mechanik poczyścił ją,złozył i zobaczymy co z tego bedzie.Sama wtyczka przy poduszce ma zabezpieczenie wiec nie ma jak się wypiąć ( tak jest bynajmniej u mnie)
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Capaz

Czy skoro ta wtyczka jest jednorazowa można ją wymienić? Czy trzeba nowy air bag kombinować?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie

Wczoraj w końcu udało mi się dogrzebać do poduszki... niestety kabelek jaki mi sprzedali w BMW jest chyba do multifunkcji a nie airbag'u. Capaz czy możesz podać ten numer wiązki?