Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

sa 2 szkoly: jedni wymieniaja, drudzy nie - ja sobie odpuscilem, nie za bardzo widze sens, ale inzynierem / mechanikiem nie jestem; czytalem, ale za bardzo w to nie wierze, ze BMW na pierwsze "zalanie" uzywa jakiegos dodatku, ktory "robi dobrze" nowemu silnikowi

w stanach czeste wymiany oleju praktykuje to 90% ludzikow, lamentuja, ze wymiana co 11k mil to zabojstwo dla silnika :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Ja nie wymieniam, dopoki mi komputer tego nie powie. W sumie to BMW powinno "wiedziec najlepiej. To w koncu ich "dziecko". (Mam 7 tys. mil i pokazuje mi, ze jeszcze 4,5 tys przejade). Zona eksploatuje samochod 98% czasu, na dojazdy do zlobka i pracy.

@Bono: Ja wlasnie do tej pierwszej szkoly naleze: wiem, z rozmow z mechanikami, ze BMW na pierwsze zalanie uzywa specjalnego oleju, ktory lepiej lapie mikroskopijne kawalki metalu uwalniajace sie przy "break-in". Wiem tez, ze nie dotyczy to serii M, w ktorej pierwsza wymiane robi sie po 1200 milach.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
  • Moderatorzy
Opublikowano
Przejechałem ok 4000 km i słyszałem, że warto wymienić po takim przebiegu olej. Ktoś praktykował?

Ciekawe skąd taka praktyka się bierze, żeby zmieniać olej tak szybko... większość producentów zaleca interwały 10 tys.

Ja się zdaję na producenta - chyba oni powinni wiedzieć najlepiej.

Zgodzę się, że przy intensywnej eksploatacji należy skracać interwał zmiany oleju, ale przecież w BMW komputer go skraca... widać to jak się jeździ ostrzej, że szybko zmniejsza sie okres do przeglądu.

Opublikowano
No tak na chłopski rozum - w nowym silniku mają prawo znaleźć się jakieś poprodukcyjne mikrodrobiny, opilki etc więc zalanie nowego oleju można potraktować jako wypłukanie tego całego syfu
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano

Mi w serwisie powiedzieli, że jeśli zamierzam mieć autko dłużej niż 5 lat, to olej warto zmieniać co 10, najdalej 15 tyś. Olej wymieniany w/g wskazań komputera wygląda ponoć jak mieszanina smoły z błotem, przynajmniej przy pierwszej wymianie.

Ja wymieniłem po raz pierwszy przy 9 tyś. i przy 20 tyś jadę na serwis BSI tj. w/g wskazań.

• Moderatorzy
Opublikowano
Mi w serwisie powiedzieli, że jeśli zamierzam mieć autko dłużej niż 5 lat, to olej warto zmieniać co 10, najdalej 15 tyś. Olej wymieniany w/g wskazań komputera wygląda ponoć jak mieszanina smoły z błotem, przynajmniej przy pierwszej wymianie.

Ja wymieniłem po raz pierwszy przy 9 tyś. i przy 20 tyś jadę na serwis BSI tj. w/g wskazań.

Rozumiem, że wymiana przed czasem - kosztuje, możesz zdradzić ile?

Opublikowano
mi, w Warszawie, zarówno w inchape'ie jak i w fusie krzyknęli ~900-950 PLN. Czyli niemało jak na samą wymianę oleju (tyle, że tam ponad 7L wchodzi)
Opublikowano (edytowane)

Inchcape Wro:

Serwis olejowy - 3JR - 88,56 PLN

filtr - 85,68 PLN

Castrol 0W-30 SLX LL04 - 5,2 SZT.(?) - 448,17 PLN

Razem wyszło 622,41 brutto, dla mnie do przełknięcia :-) tylko że przy okazji robili mi jeszcze parę drobiazgów i cały rachunek był troszkę ponad 1,5 k PLN.

Edytowane przez drpop3
Opublikowano
Przez pierwsze 80 tys. km nie martwie sie takimi drobiazgami jak olej czy wycieraczki. :-D

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano
Przez pierwsze 80 tys. km nie martwie sie takimi drobiazgami jak olej czy wycieraczki. :-D

Rozumiem, że następnie wymieniasz na nowy: olej wraz z samochodem :-) zazdrościć, zazdrościć..... :-)

Opublikowano
mi, w Warszawie, zarówno w inchape'ie jak i w fusie krzyknęli ~900-950 PLN. Czyli niemało jak na samą wymianę oleju (tyle, że tam ponad 7L wchodzi)

Hmmmm..... albo Tobie za dużo chcą zalać, albo mi wlali za mało; ciekawe. Tzn. mówimy o 2.0D zgadza się?

Opublikowano
Rozumiem, że następnie wymieniasz na nowy: olej wraz z samochodem :-) zazdrościć, zazdrościć..... :-)

Nieeee, wszystkie koszta (oprocz paliwa i opon) przez pierwsze 50 tys. mil wliczone sa w cene auta (hamulce, wycieraczki itp.). :cool2:

Kiedyś było tak:

Opublikowano

Hmmmm..... albo Tobie za dużo chcą zalać, albo mi wlali za mało; ciekawe. Tzn. mówimy o 2.0D zgadza się?

30d - podobno wchodzi tam 7,6 L, olej castrol 0w30

Opublikowano
Do silnika 3.0d wchodzi wg ksiązki 7,3 litra. W niemczech zalecają olej bmw 0w-40. Szczególnie chodzi o te 40 własciwości oleju w wysokich temp. Dodatkowo olej musi spełniać wymogi do filta cząstek stałych.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w US za wymiane oleju (pomiedzy zalecanymi wymianami) dilerzy biora 110-130 USD

jesli mialbym to robic, to i tak wolalbym to zrobic poza ASO - pewnie mozna to zrobic za 50-60% tej ceny (w szczegolnosci w Polsce) i mniejsza szansa, ze cos popsuja

Inchcape Wro:

Serwis olejowy - 3JR - 88,56 PLN

filtr - 85,68 PLN

Castrol 0W-30 SLX LL04 - 5,2 SZT.(?) - 448,17 PLN

Razem wyszło 622,41 brutto, dla mnie do przełknięcia :-) tylko że przy okazji robili mi jeszcze parę drobiazgów i cały rachunek był troszkę ponad 1,5 k PLN.

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1