Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Mam mały prolem, z którym nie wiem jak sobie poradzić. Autko ma automatyczna skrzynie biegów, z która spotkałem sie pierwszy raz ale ten objaw zdaje mi sie nie typowy. gdy dodaję gazu ruszajac lub z wolnego toczenia bardzo rosna obroty i utrzymuja sie dośc długo zanim wskoczy odpowiedni bieg. Czasami odczuwalne jest wtedy pulsowanie mocy. Wymieniłem olej w skrzyni. Regenerowałem sprzęgło homokinetyczne ale objaw ten nie mija. A do tego komputer zaniża spalanie o ok. 2 litry/100km wskazując 6 gdy faktycznie jest 8 l. Moze ktoś spotkał sie z takimi objawami?
Opublikowano
gdy dodaję gazu ruszajac lub z wolnego toczenia bardzo rosna obroty i utrzymuja sie dośc długo zanim wskoczy odpowiedni bieg.

Nie bardzo rozumiem. To, że po wciśnięciu gazu gwałtownie rosną obroty to już taki gumowaty folklor automatów. Jesteś pewny, że coś jest nie tak?

Czasami odczuwalne jest wtedy pulsowanie mocy.

Co znaczy pulsowanie mocy? Przyspiesza, zwalnia, przyspiesza, zwalnia? W którym momencie występuje to "pulsowanie"?

Wymieniłem olej w skrzyni. Regenerowałem sprzęgło homokinetyczne ale objaw ten nie mija.

Dlaczego wymieniałeś olej? Z jakiego powodu regenerowałeś sprzęgło?

A do tego komputer zaniża spalanie o ok. 2 litry/100km wskazując 6 gdy faktycznie jest 8 l.

Tak już jest z tymi komputerami. U mnie tez przekłamuje o 1,5l. Podobno można to próbować skalibrować, podobno...

Pozdrawiam,

ecml

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sprawdzałeś błędy inpą albo disem?

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

ecml - prowadziłem inne samochodziki na automacie. Czas reakcji w kazdym był o wiele krótszy.

- pulsowanie polega na tym, że odczuwa sie momenty większej mocy.

- olej zmieniłem bo był juz bardzo brudny a regeneracje sprzęgla to jak widze warsztat wlulił mi jak frajerowi.

- co do przekłamywania wskazan spalania to jest chyba jakas tolerancja inaczej to wskazanie to tylko pic na wode fotomontaż. Nie wiem z jakich punktów komputer pobiera dane do obliczeń spalania. Tym bardziej, ze samochodzik był sprawdzany na kompie serwisowym i brak jakichkolwiek wskazań błędów.

Pozdrawiam

Opublikowano

No to ja Ci ze skrzynią już nic nie podpowiem. Domyślam się, że rady typu "trzeba było nie ruszać" raczej Cię nie interesują. Co do wskazań średniego zużycia paliwa to już tak jest i tyle - to nie żadna awaria, komputer nie pokaże w związku z tym żadnego błędu. Jak już wcześniej wspominałem, podobno można to próbować skalibrować - poszperaj na forum albo w googlach.

Pozdrawiam,

ecml