Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na forum i uprzedzając pytania, wiem że wyskakuje z pierwszym swoim postem - pytanie o pomoc ale jestem naprawdę bardzo zdesperowany....

Problemy zaczęły się prawie 3 miesiące temu - oddałem mój samochód do warsztatu na wymianę zębatki rozrusznika - błaha rzecz. Po jej wymianie okazało się że auto nie odpala, nie ma iskry, nie dostaje paliwa. Okazało się że upalony (w środku puszki dosłownie - "żywym ogniem") został sterownik silnika. Po wymianie na nowy autko działało bodajże dobę po czym wystąpiły ponowne objawy - auto kręci ale nie zapala.

Oddałem wtedy auto do pewnego elektromechanika który podjął się naprawy. Skutkiem tych napraw jest szukanie od 2,5 miesiąca przyczyny awarii i spalenie 4 sterowników silnika (co odbieram od niego auto, po kilku godzinach - koniec jazdy) teraz przynajmniej po tym jak ją wczoraj odebrałem nie spaliło mi sterownika bo pozakładał bezpieczniki na kabelki do niego idące.

Objawy są dosyć dziwne - auto po "naprawie" odpala poprawnie nawet i 50 razy, jeździ dobrze (wczoraj testowałem na takiej zasadzie - wróciłem nią od mechanika, pojeździłem -ok postała troche, pojeździłem - ok.......znów postała około godziny wziąłem ją na dłuższą przejażdżkę - potem szczęśliwy że jest naprawiona chciałem wprowadzić do garażu i już nie odpala....

Teoretycznie wszystkie kable, części są sprawdzone, wiązki kabli czy nie występuje zwarcie itp....wypięta została nawet instalacja gazowa (" a żeby sprawdzić czy to nie instalacja nawala").

Ma ktoś jakąś teorie na jej temat? Bo mi już ręce opadają i jeśli nie naprawie jej w ciągu 2tyg - sprzedaje jako uszkodzoną, trudno.

Jeżeli napisałem ten post w złym miejscu, proszę o wyrozumiałość i przeniesienie go :wink:

Opublikowano
Ha , ciekawy przypadek. Jaki dokładnie masz silnik? Co działo się że oddałeś auto na wymianie zębatki rozrusznika? Czy auto było podpięte pod komputer? Czy mierzyłeś napięcie w instalacji podczas pracy silnika? Jeżeli to możliwe to proszę o foto elektroniki w sterowniku po usmażeniu - w możliwie dużej rozdzielczości. Tyle na początek.
Opublikowano

1.8 118 m43

po prostu nie załapywała za każdym razem - wyrobiona juz była:) napięcia nie mierzyłem, wszystkim zajmuje sie elektromechanik, a zdjęcie postaram się wrzucić jutro:)

Aaaa i za pierwszym i chyba drugim razem kompy były całkowicie popalone, za 3 i 4 spaliło tylko końcówki mocy w sterownikach.

Opublikowano
Podłączenie pod kompa by trochę wyjaśniło podejrzewam (oczywiście na sprawnym sterowniku), mi to pachnie alternatorem puszczającym za wysokie napięcie lub uszkodzonym zespołem cewek. Instalacja lpg to tez jak by nie patrzeć ingerencja elektrykę pojazdu i mimo że została odłączona to gdzieś coś może powodować przebicie itp. Zmierz napięcie na pracującym silniku tylko nie tak na chwile - dodaj trochę gazu i patrz co się dzieje. Nie ma prawa przekroczyć 15V. Ten elektromechanik to taki z garażem za domem czy z prawdziwego zdarzenia? Czy za każdym razem kiedy zmieniał sterownik to zmieniał transponder przy stacyjce?
Opublikowano

Podłączał kompa - wyskakiwały jakieś błędy ale podobno nie miały nic wspólnego z usterką, a mechanik z 20 letnim stażem, dobra opinią i profesjonalnym warsztatem :wink:

Dziwne dla mnie jest to że usterka powtarza się po jakimś czasie, nie po pierwszym odpaleniu ale nie wiem po 20...jeździłem nią wczoraj 3 razy po jakieś 20 min - było wszystko w porządku, postała troche ja w tym czasie posprzątałem w garażu - przejechałem się nią jeszcze raz ok 15-20 km i po powrocie do domu przy próbie ponownego rozruchu odmówiła współpracy -teraz przepala przy każdej kolejnej próbie odpalenia bezpieczniki (7,5 A) założone jako zabezpieczenie sterownika.

transpondera nie przekładał, przekładany był jedynie immo do kolejnych kompów.