Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Dalej mam problem z za dużym spalaniem mojej bmw, ostatnio zrobiłem remont głowicy(wałek rozrządu, popychacze frezowanie gniazd itp.) bo silnik nie pracował na 2 cylindry i non stop strzelało w dolot, teraz już z tym jest ok. Przed remontem spalanie wychodziło mi ok. 15-17l LPG i coś ok. 14 PB, po remoncie zatankowałem LPG(36.5l) i zrobiłem na tym 217km więc skręciłem dawkę paliwa śruba na przewodzie doprowadzającym gaz do filtra powietrza. Znowu zatankowałem 21.5l gazu i wyszło mi 194km przy jeździe po niżej emeryckiej (obroty do 2.5tyś) niby było by ok. ale znowu zatankowałem 17l gazu i wyszło mi 125km to dużo za mało jak na ilość paliwa zatankowanego dodam jeszcze że przed tankowaniem jeszcze trochę zakręciłem tą śrubę od dawki paliwa(o ok 1/4 obr) silnik jest już bardzo mułowaty, jeżdżąc bardzo spokojnie ale i tak dużo pali. Chyba sonda lambda nie jest temu winna bo regulacje dawki paliwa mam po przez właśnie tą śrubę, ale może się mylę, bo wcześniej miałem stary parownik Holenderski to nie miałem tej śruby tylko silnik krokowy od regulacji i założyłem nowy parownik właśnie z tą śruba. Co to może być bo ja już nie mam pojęcia :cry:

a i PB też dużo pali

Opublikowano

Po pierwsze Twoja instalacja nadaje się do silników gaźnikowych lub na wtrysku mechanicznym.

Powinieneś mieć instalację sterowaną komputerem.Sonda nic nie reguluje w tym wypadku bo LPG nie ma sterownika który by interpretował sygnały z czujników między innymi z sondy.

Każde dokręcenie jak to nazwałeś "śruby" czyli zaworu dolotu gazu skutkuje jeszcze większym spalaniem a ponadto zmieniając w ten sposób skład mieszanki "na oko" wypalisz sobie zaraz zawory.