Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam zdjęta głowice nie chce swapa ale chce podmienic dzwignienki i popychacze na na m42 a mam m40. Krótko mowiac nie chce zeb wałek sie wycierał bo bede mial nowy I potrzebuje jak najwiecej informacji do tego potrzebnych najlepiej wymiary bo sam bede to robil takze prosze o pomoc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmmmm kolego, nikt nie ma gotowej recepty. Napisałeś M42 a chodzi o m43. Tez jest kilka. Dźwigienki od m43 i szlifowanie zaworow. Ile? hmm zalezy jak jest zawóry wytarty itp. Dźwiegienki plus pastylki od Pana z Aleksandrowa (ale musisz dać mu stary wałek do zwymiarowania i on to robi do starego wałka) Koszt z tego co piszą na forum (a poszukaj bo jest na temat specjalny). Słyszalem też o tezie: Dźwigienki, zawory od m43 i wszystko pasuje bez przerabiania i szfowania. Ta ostatnia to tylko teza, z tego co wiem niesprawdzona na 100 procent.

Pamiętaj to że masz nowy wałek nie zmienia faktu ża zawory mogą być zbite i przy gnieździe i przy trzonku. Po za tym wałek nawet nowy może mieć jakieś minimalne odchylanie, dlatego wszystko robi się pod wymiar (tak jak ten koleś z Aleksandrowa. Ma wałek i do wałka i dźwigienek dorabia pastylki). Wszystko na wymiar do danej części.

PZDR>

Opublikowano
Jest tak ja sam to zrobie bez pana z Aleksandrowa. Zawory od M40 i M43 sie róznią długością. Głowice tez remontuje czyli z tego co mówisz chodzi o to zeby zawór po zamknieciu sie całkowicie trzymał a nie był podpierany przez dzwigienke. Wszycho jasne. Zrobie sobie taki manewr ze to co bedzie za duzo to rozloze na ucieciu zaworów, zeszlifowaniu pastylek i popychaczy :cool2: