Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zadalem podobne pytanie w temacie w ktorym kolega pyta sie o temp silnika w 320i,jednak nie sadze zeby ktos z r6 zagladal tam,wiec wole zalozyc temat.

A wiec mam takie pytanie-czy to normalne zeby te silniki nagrzewaly sie tak szybko?(max 15 min)

Jak sprawdzam temp z ukrytego menu to temp pokazuje nie wiecej niz 105 stopni srednio okolo 100,jak jezdze mocniej albo wlacze cieply nawiew to temp spada do 92-95 stopni.

Gdy podniose maske to wiatrak rowniez chodzi,bynajmniej kiedy na niego nie spojze to sie kreci.

A sam silnik "emanuje" cieplem,bynajmniej jak juz zaczynam sie tylko nachylać to juz cieplo w twarz sie robi

Zbiorniczek wyrownawczy plynu chlodniczego mocno cieply (to oczywiste jest tam ciecz z temp 100 stopni)

Nawet rurka do plynu od spryskiwaczy jest ciepla.

Moze glupie jest to co pisze,no ale wczesniej nie mialem tez tak mocno upchanego silnika,ciekawi mnie tylko to czy to normalne w silnikach R6

Oczywiscie plyn chlodniczy jest,komputer rowniez nigdy nie pokazal informacji o zbyt wysokiej temp silnika,wiec domyslam sie ze to wszystko normalne,ale z ciekawosci warto zapytac.

Opublikowano
wiatrak się kręci cały czas bo jest na wiskozie. Poszukaj na forum

Juz sie doksztalcilem,dzieki za oswiecenie :cool2:

Opublikowano
wiatrak się kręci cały czas bo jest na wiskozie. Poszukaj na forum

To chyba tylko w dieslu jest na wiskozie bo wg mojej wiedzy od 2003 roku przeważająca większość bmw benzynowych ma wentylator elektryczny żadnego wisco czy elektromagnesu.

Co do szybkiego nagrzewania to jest to spowodowane tym ze benzynowe r6 mają elektryczna pompę wody która o wiele łatwiej wysterować niż taka napędzaną paskiem, minimalne obroty bezpośrednio po uruchomieniu, a pełna moc dopiero po osiągnięciu temperatury roboczej.