Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo.

Mam pytanie, zastanawiam się nad kupnem BMW 316 Rok produkcji: 1997, 100 KM (74 kW), Pojemność skokowa: 1600 cm3, benzyna, z gazem sekwencyjnym. Dodam że bedzie to moje pierwsze bmw i troszke sie obawiam, duzo osób sądzi ze bmw sie czesto psuje ciężko dostać części do auta i do tego sa bardzo drogie itp.....

Ja chciałbym usłyszeć waszą opinie, co sądzicie o tym bmw? jak ten silnik chodzi na gazie sekwencyjnym, ile pali i wszystkie główne informacje i zaszrzeżenia? z góry dziekuje za odpowiedzi

Opublikowano

Do tej pory mialem juz 4 BMW - zadne nie bylo awaryjne.

Wazne tylko, zebys kupil egzemplarz w dobrym stanie technicznym, najlepiej bezwypadkowe. Moim zdaniem obejrzyj go u jakiegos znajomego mechanika i/lub w ASO i wtedy bedziesz z grubsza wiedzial, na czym stoisz.

E36 nie sa awaryjnymi samochodami, a czesci do nich nie sa zabojczo drogie. A Compact prowadzi sie jak rewelacyjnie - sprawia duzo frajdy w ciasnych zakretach.

Po prostu jak z kazdym uzywanym samochodem: przed kupnem ostroznosc bardzo wskazana, ale tez nie ma sie czego przesadnie bac.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Też jestem zdania, że lepszy będzie 318Ti ,Compact jest bardzo fajną beemką w codziennym użytkowaniu ,świetnie sie prowadzi jak ktoś kiedyś napisał "prowadzi się jak gokart " :D może coś w tym jest.

Co do kosztów użytkowania to sa podobne a w niektórych przypadkach nawet tańsze od większości zachodnich samochodów sprzedawanych u nas w Polsce?

Przykład końcówka drążka kierowniczego 43zł ,klocki hamulcowe firmy ATE (jedna z lepszych firm 120zł ) tarcze hamulcowe te sa trochę droższe w moim, ponieważ są wentylowane 500zł, ale można dostać tez tańsze np na allegro komplet tarcz ate 260zł ,zawsze można znaleźć tańsze zamienniki,wedle kieszeni nabywcy.Dalej przykład spalił mi się silniczek wycieraczki tylniej kupiłem używkę na allegro za 50zł.Czy to sa duże koszta, jeśli chodzi o naprawy?

Poprostu jak masz okazje to kupuj.Polecam Super :cool2: auto i nie zamienił bym beemki na żadną inną marke. :cool2:

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact