Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jakiś czas temu wybrałem się na pranie tapicerki. Po zabiegu zauważyłem, że zapaliły się kontrolki przepalonych świateł drogowych i mijania. Obejrzałem wszystkie żarówki - były ok (przy okazji obejrzałem kostki – też bez żadnego nalotu). Nie przejąłem się tym zbyt bardzo, bo już miałem jakieś doświadczenie z bezpodstawnie świecącą się kontrolką viewtopic.php?f=70&t=182675

Parę dni później podjechałem do serwisu BMW na Zwycięzców i po podłączeniu do kompa zdiagnozowali, że te kontrolki wskazują przepalone ksenony, których… nie mam :roll:. W związku z tym zaproponowali mi przeprogramowanie modułu lamp lub (jeśli to nic nie da) jego wymianę (chyba za 1300 zł :duh: ). Poza tym sugerowali, że moduł mógł być zalany w czasie prania tapicerki. Ponadto stwierdzili, że miałem w aucie montowane jakieś dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe i że to ono może spowodowało mi błąd. Tyle, jeśli chodzi o diagnozy warsztatu.

To, co mi się udało ustalić:

- auto miało zamontowany lokalizator gps, który odcinał tylko rozrusznik (podobno układ był podłączony do CAN, ale tylko odbierał sygnał, nic nie nadawał)

- lampki zwykle gasną w czasie dłuższej jazdy,

- czasem zapalają się (lub gasną) przy przyspieszaniu lub hamowaniu.

Macie pomysł, co z tym fantem zrobić?

Może znacie jakiegoś dobrego fachowca z Wwy lub okolic od elektroniki w BMW?

Opublikowano

kolejne spostrzeżenie:

- po wizycie na myjni kontrolki zgasły, po przejechaniu 40 km znowu się zapaliły...

Orientujecie się Koledzy którędy idą wiązki przewodów?

muszę chyba prześledzić czy gdzieś nie ma uszkodzonego jakiegoś przewodu, bo to jakiś obłęd jest :shock:

Z góry dzięki za każde pomysły

Opublikowano
wiązki jakich przewodów? od czego?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sorry, że odgrzewam, ale nie poradziłem sobie z tym...

Kody błędów to:

FRM 130 Right High Beam Failure

FRM 88 Dipped Beam Left Failure

tylko, że ja nie mam xenonów...

Czy trzeba przeprogramować cały footwell moduł? Nie da się tego jakoś wyłączyć? bo to dość irytujące :evil:

Opublikowano
Sorry, że odgrzewam, ale nie poradziłem sobie z tym...

Kody błędów to:

FRM 130 Right High Beam Failure

FRM 88 Dipped Beam Left Failure

tylko, że ja nie mam xenonów...

Czy trzeba przeprogramować cały footwell moduł? Nie da się tego jakoś wyłączyć? bo to dość irytujące :evil:

kolego, odezwij się do mnie na PW, mnie się udało przywrócić do życia moduł FRM który był całkowicie zablokowany przez błąd zwarcia, może z twoim też uda się coś zrobić.