Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wiem ze był już kiedyś taki temat lecz był on dawno chciał bym się dowiedzieć ile pali taka trojka i czy opłaca się do niej zakładać gaz no i oczywiście jak się sprawuje czy są z nią jakieś problemy Samochód będzie mi służyć na co dzień do jazdy do pracy ok 10km i raz w miesiącu trasa ok 600km Zastanawiałem się nad kupnem 320d ale mi odradzono bo za male trasy robię
Opublikowano

Kliknij w moim podpisie i sam zobacz ile pali moja 330Ci na szerokich laczkach i dużych obręczach. Na cienkich zimówkach 205/50/R17 i przy emerycie spaliła 8,2/100 na trasie :) W twoim przypadku będzie palił podobnie - różnica w spalaniu 325/330 jest znikoma. Oczywiście pod warunkiem że instalacja zostanie prawidłowo wystrojona, a musisz wiedzieć że pod tym względem M54 jest bardzo wymagający - łatwo o check engine. Poza tym wpływ na spalanie mają też wtryskiwacze, więc nie ładuj żadnych valteków ani magic jetów. Jeśli chodzi o spadek mocy na LPG to z dobrym reduktorem możesz uzyskać nawet kilka koni więcej niż na Pb :)

Do twojego auta dobre reduktory to AC R01 czerwony, EG200kW, LR IG1 magg/turbo/sm.

Wtryskiwacze chyba najlepsza opcja pod względem jakość/cena to HANA zielone.

Sam jeżdżę na zestawie LR IG1 SM + HANA niebieskie, do tego zrobiłem ręczne strojenie po obrotach na podstawie odczytów z ECU Pb, chodzi to wyśmienicie ;)

http://img714.imageshack.us/img714/8712/img00008d.th.jpg

Opublikowano
Kolego a ile ci pali paliwa? szybko się przelancza na gaz? w moim przypadku opłacalne to jest jak mam 10km do pracy? no i jak z awaryjnością ? i ile bym musiał dać na takie bmw 330i :) ok 20 tys starczy? bo gaz ok 4-5 tys trzeba liczyć?czy lepiej kupić 325i? szczerze nie znam się za bardzo na bmw miałem przyjemność jechać jedna i się zakochałem i rozważam kupno takiej trójeczki
Opublikowano

Spalania benzyny nigdy nie mierzyłem, ale możesz zobaczyć tutaj:

http://www.bmw-tech.pl/bmw/seria_3/e46/e46_coupe/354/e46_330_ci.html

Przełączenie na LPG ustawiłem na 20*C, więc teraz w ciepłe dni przełącza się kilkanaście sekund po odpaleniu silnika.

Po kupnie auta od razu skompletowałem podzespoły i zamontowałem, wystroiłem i zrobiłem dopiero 5tys. km. na gazie, więc nie powiem jak z awaryjnością. Ale te wtryskiwacze HANA wytrzymują ludziom po 100tys km, nie mówiąc już o reduktorze IG1. Dla przykładu najtańsze valteki po 15tys km wymagają regeneracji/kalibracji.

Jeśli lubisz jeździć trupem to możesz kupić za 20tys. Pamiętaj że beemki wyglądają ładnie na zdjęciach, a w rzeczywistości kibel. Oglądałem 330Ci za 25tys, na liczniku 220tys a błędy na kompie zapisane przy 500tys, łaciaty, powgniatany, masa luzów i usterek, auto prawie nie nadające się do jazdy... To był zimny prysznic, wtedy odłożyłem kupno w czasie i całkiem zrezygnowałem z poliftowych. Na dobrą 330 potrzeba minimum 40tys...

Moja rada dla ciebie - jeśli nie masz pieniędzy a zakochałeś się w e46 to w tej cenie szukaj jakiejś ze starego rocznika i nie patrz na silnik tylko na stan techniczny żebyś potem nie wydał majątku w ASO.

Opublikowano
Ja mam możliwość sprowadzenia auta mam w rodzinie jedna osobę co sprowadzała i może mi sprowadzić oczywiście masz racje ale nie chce trojki z silnikiem 120 km czy mniej chce taka minimum 170 kucyków to moje marzenie oczywiście postaram się mieć jak najwięcej na ten samochód :P ale 40tys raczej nie uda mi się wyciągnąć z 30 powinienem dać rade i samochód będę kupować gdzieś za rok z przyczyn osobistych wiec może trochę spadną z ceny :D No i ja raczej chce 5-cio drzwiowa sedan a jak nie to kombi bo to ma być rodzinne auto :P
Opublikowano
:D No i ja raczej chce 5-cio drzwiowa sedan a jak nie to kombi bo to ma być rodzinne auto :P

5 drzwiowy sedan to i za 60 tys euro bedzie ciezko znalesc... :D

Opublikowano
:D No i ja raczej chce 5-cio drzwiowa sedan a jak nie to kombi bo to ma być rodzinne auto :P

5 drzwiowy sedan to i za 60 tys euro bedzie ciezko znalesc... :D

niby dlaczego? a to co to jest?Może złe napisałem ale wiadomo ze chodzi o 4 drzwiowy:P kiedyś się chyba mówiło 5-cio drzwiowy i 3 drzwiowy

http://moto.allegro.pl/bmw-330i-e46-2000r-sedan-m-pakiet-i-od-fana-marki-i2294421622.html

Opublikowano
A to złe napisałem:)a Ty ile masz swoja trójkę? była jakaś poważniejszą awaria?i na co zwarac uwagę przy kupnie trojki 330i ma ona jakieś wady szczególne? Na razie ciągle się zastanawiam jaka wziasc Bo widzę ze gość w tej trójcy co link podałem wymienił dużo w ciągu nie całego roku czy tak wygląda eksploatowanie tego auta? ciągle coś robić?
Opublikowano

Ja jezdze 325i w kombi, w zeszlym roku w sierpniu zalozylem gaz w warsztacie z akredytacja bosha... Nie znam szczegolow instalacji ale pali mi ok 8-9 w trasie (z lekka noga oczywiscie), w miescie lyka do 20 litrow, za to swietnie odchodzi na swiatlach innym kaszlakom ha ha... Generalnie spali tyle ile wleje...

Ja mialem to szczescie ze dorwalem auto od pierwszego wlasciciela ktory mieszka na wsi a autem jezdzil do miasta po zakupy (koles ok 60 lat). auto z oryginalna historia bmw z przebiegiem ok 180 tys w tej chwili...

Co do gazu wydaje mi sie ze nie ma roznicy w mocy (odczuwalnej), na pewno nie bije tak po kieszeni, gaz wlacza mi sie po ok 1.5 minucie rano a w czasie dnia niemal natychmiast - silnik w BMce dosyc wolno stygnie, podobie jak w duzych benzyniakach audi i dosyc szybko sie rozgrzewa. Wtryski gazu mam korolu czerwonego, od zalozenia instalacji zrobilem jakies 15 tys, w ciagu miesiaca zajade na serwis to zrobie update ;-)

Pozdrawiam

Opublikowano
...Bo widzę ze gość w tej trójcy co link podałem wymienił dużo w ciągu nie całego roku czy tak wygląda eksploatowanie tego auta? ciągle coś robić?

Oj chłopie jeśli chcesz tylko lać paliwo i jeździć to lepiej nie kupuj takiego samochodu bo po pewnym czasie będziesz właśnie jednym z tych którzy próbują sprzedać trupa za 20tys. To normalne że samochody się psują. Akurat bmw nie należy do bardzo awaryjnych, ale kosztów serwisowania nie unikniesz. Pamiętaj że kupić samochód to jedno, ale utrzymać to zupełnie co innego. Jeśli cie nie stać to nie kupujesz i tyle.

Zobacz tu:

viewtopic.php?f=69&t=184472

viewtopic.php?f=69&t=184420

viewtopic.php?f=69&t=184973

marcinelli czerwone wtryski, pewnie mówisz o valtekach. Po 15tys przebiegu mogą mieć już spore rozjazdy. Na twoim miejscu wymieniłbym je na jakieś lepsze bo szkoda silnika.

Opublikowano
Ja jezdze 325i w kombi, w zeszlym roku w sierpniu zalozylem gaz w warsztacie z akredytacja bosha... Nie znam szczegolow instalacji ale pali mi ok 8-9 w trasie (z lekka noga oczywiscie), w miescie lyka do 20 litrow, za to swietnie odchodzi na swiatlach innym kaszlakom ha ha... Generalnie spali tyle ile wleje...

Ja mialem to szczescie ze dorwalem auto od pierwszego wlasciciela ktory mieszka na wsi a autem jezdzil do miasta po zakupy (koles ok 60 lat). auto z oryginalna historia bmw z przebiegiem ok 180 tys w tej chwili...

Co do gazu wydaje mi sie ze nie ma roznicy w mocy (odczuwalnej), na pewno nie bije tak po kieszeni, gaz wlacza mi sie po ok 1.5 minucie rano a w czasie dnia niemal natychmiast - silnik w BMce dosyc wolno stygnie, podobie jak w duzych benzyniakach audi i dosyc szybko sie rozgrzewa. Wtryski gazu mam korolu czerwonego, od zalozenia instalacji zrobilem jakies 15 tys, w ciagu miesiaca zajade na serwis to zrobie update ;-)

Pozdrawiam

A powiedz mi długo je masz? miałeś jakieś poważniejsze awarie? polecił byś te auto czy raczej odradził?A w zimę szybko się zmienia na gaz?

Opublikowano
Powiem tak kupić i tak kupie bo chce a co do utrzymania to się okaże czy mnie stać jak nie spróbuje to się nie dowiem a po co mam później żałować :) A ile was wychodzi serwis takiej trójcy?A to ze się auto 10 letnie psuje to normalne chyba ma prawo w końcu nie jest pierwszej młodości i to ma się rozumieć :)
Opublikowano

Moja Beema jest od pierwszego wlasciciela z pelnym serwisem BMW. Jak ja zobaczylem i kupilem, nawet sie nie zastanawialem, od razu zalozylem gaz bo wiem ze bede nia jezdzil ladnych pare lat. Zrobilem nia w rok ok 20 tys kilometrow i jak do tej pory wymienilem lozyska na przodzie. W przyszlym miesiacu robie pelny serwis: olej, swiece, filtry i sprawdze gaz. Mam do wymiany jedna tuleje na tylnym moscie i drazki kierownicze z przodu. Generalnie auto jezdzi jak "nowe", jestem zadowolony w 150%. Wszystko zalezy od tego w jakim stanie kupisz i jak serwisujesz. Ja nie zaluje na oryginalne czesci bo po to mam wlasnie dobre auto, nie bede je powoli podmienial na "cos tanszego"...

Pozdr.

Opublikowano
Zgadzam się z tobą kolego ja na pewno też zakupie sobie takie cudo:) ale to gdzieś za rok :) to może się pochwale co kupiłem ;P mam nadzieje ze nie będę żałować mam mechanika który pojedzie ze mną oglądać te auto i pewnie to będą Niemcy bo będę je ściągać sam osobiście nie będę kupować w Polsce wiec mam nadzieje ze trafie na dobra trójeczkę ;) i będę się ciszyć z jazdy długie lata :) A tak poza tematem to nigdy nie lubiłem bmw uważałem je za przereklamowane ale gdy miałem okazje pojeździć 5 e39 2.0 150kucy to się zakochałem pięknie się prowadzi nie to co moje obecne auto :P mam nadzieje ze będzie mnie stać utrzymać takie auto bo to jak na razie moje marzenie jeździć czymś z dużą mocą i czerpać przyjemność z jazdy :P
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A to złe napisałem:)a Ty ile masz swoja trójkę? była jakaś poważniejszą awaria?i

Ja swoja323i mam prawie 4 lata, dotąd zadnej powaznej awarii, jedyne z rzeczy poza eksploatacyjnych jakie musialem robic to: termostat, sonda lambda i jedna guma w układzie dolotowym.

Poza tym wiadomo hamulce, filtry, opony itp.

Ale ja swoj egzemplarz kupiłem za 30 tys zł , podczas gdy wtedy srednia cena takiego auta na allegro to było 24-25 tys zł.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam mechanika który pojedzie ze mną oglądać te auto i pewnie to będą Niemcy bo będę je ściągać sam osobiście nie będę kupować w Polsce

Pamietaj że kupujac auto z silnikiem pow. 2 litrów za granicą, zapłacisz w Polsce 18,6% akcyzy od wartości auta. Czyli na wstepie jakies 4 tys zł (jak nie wiecej) pujdzie na opłaty....

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kombi - 4 drzwiowy

:nienie:

kombi 3 lub 5 drzwiowy

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały