Skocz do zawartości

Dolny waz przy chlodnicy silniki 3.0 3,5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko do posiadaczy aut z silnikami r6 o pojemnosciach 3,0 i 3,5.Otóż czy dolny waz przy chlodnicy (powrotny) u was jest ciepły czy zimny przy obecnych temperaturach na zewnatrz (oraz opiszczie czy to miasto czy to trasa.Ja sie wciaz zastanawiam czy u mnei wszystko gra bo temperature wedlug wskaźnika mam ksiazkowa,ogrzewanie w środku jest ok (grzeja dwie strony) ale jakos meczy mnei to ze nie czuje ciepla przy tym wezu :)

Opublikowano
Nie mam silnika o których wspominałeś ale myśle że choć troche pomoge.Przy obecnych temperaturach zewnętrznych i niezbyt dalekich przejeżdżanych odcinkach(do 10km) , płyn chłodzący raczej nie dojdzie do temperatury, która powoduje otwarcie termostatu, a w takim przypadku nie ma przepływu i rura będzie zimna.Najlepiej sprawdż czy góra chłodnicy jest ciepła. Wskazywałobyto że termostat włączył obieg i przynajmniej troche dolna rura powinna być ciepła. :think:
Opublikowano

No właśnie tak się zastnawiam i bez wątpienia zima ma znaczacy wpływ na to.Pisałem o tym tutaj tylko nie wiem czy mam poprostu rację.

Otóż według moich obserwacji sprawa ma się następująco.Jak wiadomo jest zima,temperatury na zewnątrz są niskie,zatem termostat w normalnym ruchu nie otworzy się maxymalnie ponieważ spowodowałoby to puszczenie dużej ilości płynu do chłodnicy a przy obecnych temperaturach płyn w chłodnicy momentalnie by ostygł co by powodowało niedogrzanie silnika a w rezultacie temperatura na wskaźniku byłaby niższa od pionu.Podejrzewam że termostat teraz otwiera się w bardzo niewielkim stopniu przez co niewiele płynu idzie przez chlodnice ktory i tak przy obecnych temperaturach zostaje schłodzony do tego stopnia ze w wezu dolnym trudno wyczuć ciepło ponieważ płyn wracajacy tamtedy jest juz zimny.Pojeździłem z 20 min po mieście i wskaźnik temperatury wskazuje pion

Tak czy siak u mnie kiedy wskazówka jest w pionie, górny wąż jest gorący i dość twardy - jak jest u was ?

Górę chłodnicy mam ciepłą.Jak twardy masz wąż doprowadzający ciecz do chłodnicy kiedy pojeździsz troche autem ze wskazówką temperatury w pionie Misiu ? Bo u mnei w tym momencie jak troche pojeżdze to wąż doprowadzajacy ciecz do chlodnicy jest zdecydowanie twardy.Wiem że, ten wąż powinien być twardy ale do jakiego stopnia ?

Opublikowano
Z tego co napisałęś troche mam obawy o prawidłowe działanie Twojego układu chłodzenia. Jeżeli górny wąż jest gorący to na dolnym choć troche powinno dać się wyczuć ciepło. Przyczyny takiego stanu nasówają mi się następujące:Niedrożność chłodnicy, powietrze w chłodnicy( w niektórych modelach odpowietrzenie układu to prawdziwa sztuka, tak jak w moim), myślałem jeszcze o pompie, ale jak napisałeś o prawidłowym działaniu ogrzewania i twardym górnym wężu to raczej bym to wykluczył. Z tą twardością węża to tródno określić , jednak nie może być twardy jak "kamień" bo to wskazuje na nieprawidłowość . Cały czas jeszcze myśle o Twoim zagadnieniu, może jeszcze coś mi do głowy przyjdzie. :reading2:
Opublikowano
Ja wymieniałem ostatnio chlodnice na nowa (Nissens)wiec byc moze nowa chlodnica jest na tyle wydajna ze bardzo sprawnie schładza płyn przy obecnych temperaturach stad też trudno wyczuć ciepło w wezu powrotnym
Opublikowano
Wobec tego pytanie :czy odpowietrzenie całego układu było poprawnie wykonane, lub teraz powychodziło jeszcze jakieś powietrze z zakamarków i to jest przyczyną.
Opublikowano

sadze ze odpowietrzanie wykonałęm poprawnie,z odpowietrznika na termostacie idzie sam płyn,ogrzewanie działa, temperatura jest w normie,po zgaszeniu silniku i odkreceniu korka słychać syknięcie,płynu nie wywala

Dziś sprawdziłem ponownie ten wąż na dole,wydaje sie być lekko ciepły ale czy od płynu płynącego w środku czy moze od temperatury silnika.

Wąż górny jest twardy - dosc ciezko go scisnac.

Może mam wszystko w porządku tylko poprostu jestem przewrażliwiony :)