Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Zabrałem się dziś za wymianę w moim autku sprzęgła , po zdemontowaniu układu wydechowego zauwarzyłem że w katalizatorze pękł wkład na pół i jedna z połówek się przesuwa w środku ... czeka więc mnie wymiana. Z oczywistych względów nowego w ASO nie kupię , nie chce też wspawywać żadnych rurek.Pozostaje albo używka albo zamiennik. Przegladając net natknąłem się na uniwersalne katalizatory które produkuje między innymi BOSAL. Koszt takiego kata to ok 400zł ,norma euro 3 , 24 miesiące gwarancji .Za stary powinienem dostać ok. 200zł ,więc ogólny koszt wymiany nie będzie wielki (mam migomat więc dsam sobie go wymienie) .I tu moje pytanie .Czy ktoś z forumowiczów miał już może do czynienia z tymi uniwerslanymi katami , jeśli tak będe wdzięczny za jakieś info. Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Katalizator zakupiony jeszcze nie zamontowany , nurtuje mnie natomiast jedna sprawa na katalizatorze jest strzałka , pytanie : czy ma być skierowana w stronę silnika czy też wskazuje przepływ spalin bo spotkałem isę z różnymi opiniami . Będe wdzięczny za odpowiedz. Pozdrawiam
Opublikowano
Sprawa wyjaśniona. Strzałka na katalizatorze wskazuje kierunek przepływu spalin chyba że wraz z nią widnieje napis MOTOR lub FRONT - wtedy w stronę silnika.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Jak Ci pracuje silnik na tym uniwersalnym kacie ? Też o tym myślę ;) bo jak narazie mam od M3 katy hehe
Sprzedam: tylnie lampy od Z3
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Praktycznie bez róznicy , no może tłumik końcowy odrazu po wymianie zaczął delikatnie warczeć , przypuszczam że to pewnie z powodu tego iż katalizator ma większy przepływ (mniejsze tłumienie) , dziurki w nim wyglądały faktycznie jakby delikatnie większe niż w oryginalnym , czyli mam coś na styl sportowego kata :) :) , no i zero jakiego kolwiek problemu na przeglądzie , brzęczących rur i tego podobnych problemów . Za starego dostałem w skupie 300zł , więc koszt nowego praktycznie się zwrócił .Jak będziesz chciał mogę podesłać zdjęcia.