Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.moze tytuł wątku nie jest zbyt jasny ale juz wyjasnie o co mi chodzi.Gdy przyspieszam na lpg wkrecam auto ponad 4-5 tyś,to silnik ciągnie normalnie,a gdy zaraz po tym chce drugi raz wkręcic tak silnik to auto zachowuje sie tak jakby dostawało za mało gazu.Czy parownik jest zbyt mały,czy tak ma byc?Mam instalacje II gen
Opublikowano (edytowane)

Masz prawdopodobnie włączoną opcję cut-off.

Polega ona na odcięciu dopływu gazu przy ujęciu pedału gazu powyżej określonych obrotów (niby w celu zmniejszenia paliwa, niewiele zmniejsza a niekiedy nie działa tak jakby się chciało. Drogą eksperymentu można znaleść dobre nastawy ale ja to u siebie wyłączyłem żeby mieć spokój).

Przyspieszasz żwawo, puszczasz gaz, następuje odcięcie, znowu wciskasz i zanim zawór się otworzy i gaz doleci (jak znam życie masz mikser przy przepływomierzu), mija 'chwila' i nie masz zrywa.

Poza tym, o ile masz mikser przy przepływomierzu (większość tak ma) to jak depniesz w deskę, to mimo że autko przyspiesza żwawo, to jest opóźnienie w stosunku do momentu w którym wcisnęłęś pedał gazu. Na benyznie tego 'laga' ne ma bo paliwo jest podawane 'z mniejszej odległości' (chyba że masz mikser na przepustnicy, wtedy jest jak na benzynie)

Ja mam parownik do 100 KM mimo że auto ma 115 (jak mi zakładali to sie nie znałem i nie spojrzałem), działa dobrze, nie mam czasu jeździć i się drażnić. Musisz zobaczyć do ilu KM masz parownik i jak masz np taki jak ja a auto masz mocniejsze (2.0) to radze to zmienić. Wtedy strata już duża jest.

Edytowane przez Kyokushin
Opublikowano

Tę opcję żeby wyłącyć trzeba się wpiąć do kompa gazowego.

Pierwszy lepszy gazownik będzie umiał Ci to wyłączyć myślę, tylko musisz powiedzieć żeby Ci nie robił auto regulacji (rostrajając wszystko), tylko poprostu zmienił z "włączono (enabled)" na "wyłączono (disabled)". Przy cut off. Jak masz kompa autronic i będziesz w Wawie to moge ci to wyłączyć, mam soft i kable do tego.

Robi się to na zasadzie 'włącz, i wtedy są dodatkowe parametry' oraz 'wyłącz, gdzie poprostu to wtedy jest wyłączone', nic więcej nie trzeba się dotykać i innych rzeczy przestawiać.

Co do parownika, to nie wiem, u mnie jest naklejka z napisem 100PS :)