Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z czujnikami cofania w mojej bmw 1. Czujniki mam tylko z tyłu w i-drive są włączone ale po wciśnięciu wstecznego nie działają. Na wyświetlaczu nie pojawiają się żaden komunikaty że coś jest nie tak. Sprawdzałem czy może któryś cyka ale jest głucho przy każdym. Nie wiem od czego zacząć sprawdzanie a powiedzcie mi który bezpiecznik jest odpowiedzialny za czujniki może jest spalony ?
Opublikowano

Jeżeli uszkodzona była by wiązka pokazało by to na wyświetlaczu

Ja miałem uszkodzoną wiążke w e60 i pokazało komunikat o niesprawnych czujnikach PDC

Raczej jest to wina bezpiecznika , lecz który to ciężko mi powiedzieć ale jak otworzysz schowek i wsadzisz głęboko rękę ( bardzo ciężki dostęp ) ściągniesz zaślepkę to na niej ma kartonik z opisanymi bezpiecznikami

Opublikowano
dziwne, gdybyś miał spalony, któryś z czujników system informowałby o błędzie długimi piszczeniami. A u Ciebie jakby w ogóle nawet nie diagnozował usterki. Bardzo możliwe, ze to bezpiecznik, sprawdź na rozpisce bezpieczników.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Sprawdzałem bezpieczniki są OK. po podpięciu komputera nie wyświetliło żadnych błędów ale znajomy nie mógł wejść do sterownika od czujników jak mi się wydaje sterownik jest umiejscowiony w bagażniku z prawej strony hm. ciekawe
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Sprawdzałem bezpieczniki są OK. po podpięciu komputera nie wyświetliło żadnych błędów ale znajomy nie mógł wejść do sterownika od czujników jak mi się wydaje sterownik jest umiejscowiony w bagażniku z prawej strony hm. ciekawe

Możesz mi kolego powiedzieć który to bezpiecznik jest od PDC? Co trzeba rozebrać by dostać się do modułu PDC?

http://www.4shared.com/download/N-TL0Wk0ce/u5pw.jpg?sbsr=29fdbbca5e3a694bc526b93bccac24c495e&lgfp=3000

Moje byłe BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=112&t=209629

Moje obecne BMW: ...

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam odswieze troszke ten temacik :) mam pewien problem mniej wiecej taki jak wachowicz mam takie same objawy tylko u mnie sprawa wyglada nastepujaco:

Jak uruchamiam samochod i daje na wsteczny to w srodku na panelu od navi uruchamia mi sie widocznosc cofania (gdzie powinno pokazywac rozne swiatelka) tylko ze mi nie pokazuje ;/ sadzilem ze to moze byc wina w bezpieczniku (ale sie mylilem). Dalsze moje poszukiwania byly wrecz zdumiewiajace poniewaz mialem blad do wykasowania (chodzi o filter ) poniewaz termin zlecial juz i gdy ten blad wykasowalem uruchomilem samochod i wlaczylem wsteczny i tu prosze olsnienie czujniki zaczely chodzic jednakze na panelu pojawil sie kolor zielony itp odnosnie odleglosci cofania (zadowolony bylym) ale ten zachwyt trwal zaledwie 2-4sec i znowu czujniki przestaly dzialac :(

Jest mozliwosc azeby jakas wizaka byla uszkodzona ?? bo niechcialbym kupowac nowych czujnikow skoro wiem ze dzialaja :)

Apropo jeszcze jedna sugestia mja odnosnie panelu w navi jak wbijam wsteczny to na panelu widac ze auto ma czujniki z tylu jednakze pokazuje mi rowniez ze mam czujniki z przodu ( gdzie takich nie mam ) czy auto moze miec doprowadzona instlacje do przodu ze tak mi pokazuje ??

Jestem ciemny w tym wiec pytam sie was :) z gory dzieki

Opublikowano
Jak uruchamiam samochod i daje na wsteczny to w srodku na panelu od navi uruchamia mi sie widocznosc cofania (gdzie powinno pokazywac rozne swiatelka) tylko ze mi nie pokazuje ;/

Co konkretnie masz na myśli pisząc to stwierdzenie, o jakie światełka Ci chodzi możesz sprecyzować to stwierdzenie? Bazując na moich przykrych doświadczeniach z PDC to w pierwszej kolejności bym sprawdził czy nie masz wody we wnęce gdzie znajduje się moduł PDC bo to częsta przyczyna niepoprawnego działania parktronika. Właśnie u mnie tak było i miałem różne dziwne zachowania tego modułu, między innymi takie jak opisujesz. A to, że pokazuje Ci również przednie czujniki, których stricte nie masz może wynikać z tego faktu, że masz inny moduł PDC niż powinieneś a dokładniej rzecz biorąc, masz taki co obsługuje przód/tył zamiast sam tył. Łatwo to sprawdzić, wystarczy zobaczyć ile ma gniazd moduł jak trzy to jest pełny parktronik jak dwa to tylko tył :) tak czy siak zacznij od wyjęcia modułu i zobaczenia czy nie masz w nim wilgoci, przegrzanej płytki PCB itp.

http://www.4shared.com/download/N-TL0Wk0ce/u5pw.jpg?sbsr=29fdbbca5e3a694bc526b93bccac24c495e&lgfp=3000

Moje byłe BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=112&t=209629

Moje obecne BMW: ...