Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , chipowałem jedynke u Bagora i ze 122 km na hamowni wyszło mi 161 KM i 345 Nm , teraz chciałbym założyć turbosprężarke od wersji 120d 163 KM. Robił ktoś już coś takiego w tej wersji silnikowej ? Jest to bezpieczne dla silnika i ewentualnie jakie częsci był by potrzebne do założenia ? z góry dzięki za pomoc , Pozdrawiam :)
Opublikowano
w wersji 120D masz inne turbo, inne wtryskiwacze, są też ponoć różnice w rozrządzie (zapewne jest mocniejszy). W stosunku do wersji 118D ma też mocniejszy układ hamulcowy. Założenie większego turbo może coś da, ale może się skończyć na zerwaniu łańcucha. Chipując 120D możesz osiągnąć nawet 230 koni, to prawie dwa razy więcej niż Twoje auto miało oryginalnie, zastanów się nad tym czy Twój silnik to wytrzyma. (Przykładowo brałem udział w przeróbce silnika RB26DETT z 250 koni wyszło ponad 550, problem w tym że auto było w stanie bez remontu przejechać jakieś 300 kilometrów :/)