Skocz do zawartości

Bmw e39 1996 Montaż foteli elektrycznych po liftowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Chce zamontować fotele w pełnej elektryce z auta polifcie do siebie.Znalazłem opisy kostek,ale nie moge się odnaleźć z połączeniami.U mnie są fotele podgrzewane na siedzisku i plecach oraz mam pompkę do lędźwi.Proszę o pomoc w zakresie podpięcia,bo z opisów pinów wynika,że nie wszystkie kable występują u mnie i nie wiem jak to obejść.
Opublikowano
Nie pamiętam teraz na którym forum BMW, ale kiedyś znalazłem w poradniku temat o montażu elektrycznych foteli po lifcie.
Opublikowano

Dzięki,ale nie mogę się odnaleźć w tym linku.Opiszę wszystko po kolei bo od dziś jestem trochę mądrzejszy. Na początek to co jest u mnie w aucie,a dokładniej jaka jest kostka. Fotel kierowcy:

-mam kabel zasilający(czerwony z zielonym paskiem),

-kabel masowy(brązowy),

-dwa od podgrzewania(biały z żółtym paskiem i biały z niebieskim paskiem),

-dwa od napinacza(żółte jeden z czerwonym paskiem i drugi z brązowym).

Fotel pasażera:

-zasilanie(czerwony z zielonym paskiem),

-masa(brązowy)

-dwa od podgrzewania(jak u kierowcy),

-dwa od napinacza(oba niebieskie jeden z czerwonym paskiem i drugi z brązowym),

-czujnik zajętości siedzenia x3(fioletowy z zielonym paskiem,biały z czerwonym paskiem,brązowy z czarnym).

Moje pytania to:

-jak podpiąć napinacze gdyż w fotelach po licie kable są oba czarne?

-w fotelu kierowcy(po lifcie) występują dwa kable odpowiedzialne za czujnik zapięcia pasa u mnie tego nie ma co mam z tym zrobić?

-jak podpiąć kable od ogrzewania dodam,że moje pokrętła od regulacji zostają(który kabel do którego)?

:duh: :duh: :duh: :duh: :duh:

Opublikowano
Witam.Fotele w aucie.Wszystko grzeje,podnosi i przesuwa,ale nie działa pamięć. P-bus z fotela podpięty do 25 pinu złącza A w module komfortu i lipa. Czy memory trzeba uruchomić przy pomocy jakiegoś programu?
Opublikowano
GT1 To Dis..... ale nie pamietam dokladnie gdzie to bylo prawdopodobnie w" Car memory"

Pytam bo w zabawie programami typu dis czy ncs jestem zielony.Dzięki bardzo za podpowiedź,miałem nadzieje,że auto samo wykryje nowe fotele.

Opublikowano
Tommyarbi napisz mi jak zakodować fotele ncs lub dis-em bo nie daje rady.Przy pomocy Inpy mogę sterować wszystkimi funkcjami fotela więc elektryka ok, ale pamięci nadal nie mam.
Opublikowano

Najpewniej dostaniesz odpowiedź, ze w ncsie trzeba dodac do numerów ZCS opcje siedzen.

W disie nie bylo w opcjach retrofit mozliwosci dodadania elektrycznych foteli.

Xdrive

Koder

Opublikowano

Tak jak kolega napisal wyzej

tu masz temat jak zakodowac NCSem

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=45922

1.9 Car Memory - Seat/mirror memory

Seat position

o when car is unlocked

o when door is opened

o not active

The seat is moved to the stored position when the vehicle

is unlocked using the key with remote control or after the

driver's door is opened. A key-specific seat adjustment is

not possible if "not active" is selected.

On E38, E39 and E53 vehicles, not only the seat but also

the mirrors and the steering column (if the latter can be

electrically adjusted) change their positions.

Please note:

Seat positioning is interrupted by pressing the

lock button on the key with remote control.

Generalnie ja zrobilem to Pasoftem jak zauwazyles na zalaczonym screenie to tylko kliknac jedno okienko podobnie jes w SSS Progman. Jak to sie robi w NCS przeczytaj temat ktory ci wyslalem pozdr

Opublikowano
Witam.Dzięki za informacje na temat tego kodowania.Dzisiaj pojechałem do kolegi który ma e39 jak ja z 1996 roku i ma fabrycznie zamontowane fotele komfortowe aby sprawdzić raz jeszcze instalację czy czegoś nie zapomniałem.Co się okazało instalacja ok,ale nasze moduły (te w drzwiach kierowcy w których znajdują się przyciski od sterowania szybami) to różne modele.Mój jest mniejszy i kostki dopięte są z boku u niego od spodu.Po podmianie pamięć pojawiła się natychmiast.Więc problem rozwiązany,jedynie lusterko się nie kładło po wpięciu wstecznego.Pozdrawiam.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam.Kolejna faza rozbudowy za mną czyli wymiana kolumny na elektryczną. Dokładny opis jest już na forum więc nie będę dublował. Mogę dodać,że to zabawa,zarówno montaż jak i podpięcie instalacji.Zostały jeszcze lusterka z pamięciami które muszę zdobyć.