Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniam sobie dzisiaj koła na letnie, a tutaj niemiła niespodzianka

cała przednia felga (e środku) od strony kierowcy jest "zaolejona" ? coś "maziatego zalega na całej powierzchni felgi i do tego naklejony pył z klocków hamulcowych, równiutko na całej powierzchni felgi

na żadnym innym kole tego nie było

dodatkowo nadkole wewnątrz jest tak jak by mokre od czegoś tłustego - od 3/4 wysokości amortyzatora w dół coraz szerzej

co to może być ?

- oleju nie ubywa

- amortyzator suchy

- płynu hamulcowego może z kilka mm na rok ubyło

- wszystkie płyny OK

co to może być, jak by był przegub i napęd na przód to może osłonka, ale w E46 z napędem na tył ?

nie mam pomysłu....

Opublikowano
pobujaj kolego samochodem i sprawdź czy amortyzator Ci się czasami nie wylał, jeżeli auto się buja cały czas to znaczy że amorki do wymiany
Opublikowano
jesli amor to byłoby widać na nim bezpośrednio mokre a nie na kole. Też uważam że może coś pociekło z hamulców. Robiłeś coś ostatnio? tarcze? klocki? odpowietrzanie? wymiana płynu? może dopiero teraz to zobaczyłeś a masz to od dawna brudne :)
szukam
Opublikowano

Wcześniej tego nie zauważyłem

ale nie sądzę aby było coś takiego bo dzisiaj nie mogłem tej jednej felgi domyć (taki może nie gruby ale odstany smolisty osad był od środka)

muszę odkręcić to koło jeszcze raz i oglądnąć dokładnie,

amortyzator trzyma bardzo dobrze i jest suchy