Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Wiem, takich tematów było sporo. Lecz ja jestem zielony w sprawach motoryzacji i przydałyby mi się bardziej szczegółowe wyjaśnienia... Jeśli mogę oczywiście takie dostać.

Moje auto to BMW E30 316i z silnikiem M40B16. Problem się zaczął, gdy po normalnej jeździe zaparkowałem samochód na 10 minut i próbowałem go odpalić. Wtedy to usłyszałem wybuch z rury wydechowej. Od tamtej pory samochód w ogóle nie chce się odpalić... Gdzieś tam na necie wyczytałem że to może być spowodowane uszkodzonym czujnikiem położenia wału. Ale nie wiem czy tak nagle by poszedł? Tak jak wspomniałem wcześniej, jestem zielony i jeśli moglibyście mi jakoś bardziej szczegółowo opisać proces naprawy to byłbym Wam bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Edytowane przez philipiak
  • Zasłużeni forumowicze
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli odpalałeś na gazie, to sprawdż przepływomierz, gumę miedzy nim a przepustnicą. Bo pewnie wystrzał nie był w tłumika tylko właśnie w dolot. Guma musi być cała, przepływką ma w środku klapkę która powinna sie przesówać bezoporów.

Zapoznaj się z zasadą tytuławania wątków. O tym tutaj: viewtopic.php?f=67&t=135491

PZDR>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

hmmm...ciekawe. Ale nie zaszkodzi sprawdzić. Na ciepłym jest tylko problem czy tylko na zimno? Może coś pompą paliwa lub przekaźnikiem....

PZDR>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No właśnie najczęście sie objawia problemami na ciepło, na zimną odpala. Ale mozę jego całkie szlak trafił....???
Opublikowano
Mam nadzieję że nie... Szkoda auta... Najwyżej oddam go na warsztat jakiś. Ale przedtem coś pokombinuję. Okej, dzięki za odzew. Pozdrawiam.
  • 2 tygodnie później...